PET PUTINOVIH SCENARIJA ZA NUKLEARNI RAT! Britanski mediji u panici: Spreman je da izazove najgore po čitav svet!

Autor: Republika

Svet

04.05.2022

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski list San je, pozivajući se na mnogobrojne izvore, upozorio svet da postoje naznake da se ruski lider Vladimir Putin sprema na najgore.

PET PUTINOVIH SCENARIJA ZA NUKLEARNI RAT! Britanski mediji u panici: Spreman je da izazove najgore po čitav svet!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Vladimir Putin i britanski ministar odbrane Ben Volas

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da izazove Treći svetski rat i sve je pripremio za to, tvrdi britanski portal San, podsećajujući da je i sam šef Kremlja prethodne nedelje upozorio čitavu planetu da bi takav rasplet stravičnog konflikta u Ukrajini i te kako bio moguć ukoliko se bila koja zapadna zemlja, članica NATO, umeša u sukob na tlu bivše republike SSSR. 

Iako je zvanični London te Putinove pretnje okarakterisao kao pokušaje da se on svetu predstavi kao siloviti moćnik koji ne preza ni od najgoreg, mediji Ujedinjenog Kraljevstva, pozivajući se na obaveštajne podatke, navode kako Ruska Federacija već jeste u jednom vidu rata sa zapadnim svetom, te da je sigurno pripremila teren za potencijalni konflikt širih razmera.

Bauk nuklearnog rata nadvio se nad ukrajinskim sukobom nakon što je Putinova ratna mašina osakaćena žestokim ukrajinskim otporom. To je izazvalo strahove da bi tiranin mogao da upotrebi nuklearne bombe kako bi prekinuo fijasko koji mu se dogodio - naveo je britanski portal i upozorio na pet potencijalnih scenarija za rusko izazivanje Trećeg svetskog rata. 

Avioni sudnjeg dana 

Jedan od Putinovih specijalnih letelica, takozvanih aviona Sudnjeg dana za upotrebu u slučaju nuklearnog rata sa Zapadom, viđen je kako leti oko Moskve. Zastrašujući video prikazuje Iljušin Il-80 kako prolazi nisko iznad predgrađa prestonice. U pitanju je letelica bez prozora. Ima ih ukupno i dizajnirane su da deluju kao leteći Kremlj na nebu u slučaju nuklearnog napada.

- Putin bi mogao da vlada Rusijom i izdaje komande svojoj vojsci, uključujući i naređivanje nuklearnih udara, sa komandnog mosta u vazduhu - navodi San. 

Američki ekvivalent su avioni Boing E-4B bazirani na avionu 747. 

 

 

Ruski zvaničnici potvrdili su da će letelica biti predstavljena na godišnjoj paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u ponedeljak, 9. maja, i da je bila uključena u probe za predstojeću ceremoniju. Podsetimo, džinovski avion iz sovjetske ere nije viđen na komemoraciji Dana pobede od 2010. Smatra se da je njegovo ponovno pojavljivanje znak da Putin želi da pošalje poruku upozorenja Zapadu.

"Nuklearna" aktovka 

Putin je, takođe, nekoliko puta u prethodnom periodu uslikan uj društvu obezbeđenja koje je nosilo, kako se veruj, tajnu rusku nuklearnu aktovku.

- Prošlog meseca je ruski predsednik helikopterom stigao na kosmodrom Vostočni kako bi zajedno sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom posetio kosmičku luku. Putin je stigao na lice mesta u pratnji svog najvišeg vojnog pomoćnika koji je viđen kako nosi navodnu lansirnu napravu - samo nekoliko dana nakon što je ona snimljena i na državnoj sahrani. Smatra se da ona sadrži lansirni aparat za strateške rakete Kremlja, a činjenica da je torba bila i na sahrani smatra se jezivom pretnjom svetu - uveren je novinar Sana. 

Republika

Foto: Profimedia/Tanjug AP

Vladimir Putin i "nuklearna" aktovka 

Torba, koja ima personalizovanu šifru ključa, obično je pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom i potpuno kontroliše nuklearni arsenal Moskve. Navodno je za njenu beubednost zadužen naoružani službenik obezbeđenja koji Putina prati gde god da putuje.

Tašna, nazvana Cheget na ruskom, razvijena je početkom 1980-ih i prvi put je prikazana svetu 2019, a njen sadržaj je izbliza gledan na TV. Prema pisanju lokalnih medija, zapravo postoje tri komode. Smatra se da je njegovo vidljivo prisustvo poslednjih nedelja jeziv znak da bi ruski lider mogao da upotrebi razorno nuklearno oružje u bilo kom trenutku.

Jezive pretnje s državnih televizija

Ruska državna televizija zapretila je da će pre dva dana da će Moskva potopiti Britaniju radioaktivnim cunamijem, objavivši propagandni video na kom je taj scenario i prikazan. U zastrašujućoj emisiji voditelj je takođe pokazao kako bi najnovija ruska nuklearna raketa Satana 2 mogla da uništi Britaniju.

- Domaćin emisije Dmitrij Kiseljov najavio je drugu opciju Rusije da potopi Britaniju u morske dubine svojim podvodnim dronom Posejdonom. U zastrašujućoj grafiki on je upozorio da će projektil podići džinovski talas cunamija do visine i do 500 metara - stoji u tekstu Sana. 

Kasnije je predvideo da će nabujala voda sadržati visoke doze radijacije koja će ono što je preostalo od Britanije pretvoriti u "radioaktivnu pustinju".

 

 

- Ruska pretnja bila je zasnovana na "neosnovanim" tvrdnjama ruskih državnih medija da je Boris Džonson pretio da će izvesti nuklearni udar na Rusiju bez konsultacija sa NATO. Dauning strit je to odbacio kao "još jedan primer dezinformacija koje je plasirao Kreml" - podsetio je britanski portal.

Upotreba Satane

Pro-putinovski TV stručnjaci su takođe ranije pretili upotrebom rakete RS-28 Sarmat koja bi, kako se upozorava, mogla da okonča svet kakav danas poznajemo.

- Putin se hvalio da njegova apokaliptična nuklearna raketa "Satana 2" može probiti svaku odbranu. Rekao je da će RS-28 Sarmat naterati one koji pokušaju da ugroze Rusiju da dvaput razmisle - podseća San.

Smrtonosni projektil može da preleti više od 17.000 kilometara, da nosi 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Ujedinjenog Kraljevstva u jednom udaru. Rečeno je da je to interkontinentalna balistička raketa najdužeg dometa na svetu. Odvojene bojeve glave su sposobne da se odvoje od glavne rakete od 100 tona pre nego što krenu ka svom cilju i to hiperzvučnom brzinom.

 

 

Bombe su 1.000 puta snažnije od onih koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki u Japanu tokom Drugog svetskog rata. Putin je rekao: "Projektil može da probije svu modernu protivraketnu odbranu. Tako nešto ne postoji više nigde u svetu i neće ga biti još dug".

Nuklearni bunkeri 

Putin i njegov uži krug su navodno boravili u strogo tajnim nuklearnim bunkerima u martu nakon početka invazije na Ukrajinu.

- Upotreba bunkera visoke bezbednosti sugeriše da se Putin, osim iz bezbednosnih razloga, bavio pripremom za postavljanje nuklearnog oružja. Takođe, kretanje aviona koje su koristili najviši zvaničnici Kremlja u martu pokazalo je da je Putin možda bio u skrovištu u blizini Surguta u zapadnom Sibiru - istakao je britanski portal i podsetio na navode istraživačkog novinara Kriste Grozeva da se i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu neko vreme skrivao u bunkeru u blizini Ufe na Uralu.

- Tu teoriju je podržala Šojguova ćerka Ksenija (31) koja je posetila Ufu možda tri dana nakon što je svetom odjeknula vest da je ministar imao ozbiljne srčane probleme - naglasili su britanski izvori. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Britanski ministar odbrane Ben Volas 

Inače, uprkos izuzetno napetoj situiaciji, britanski ministar odbrane Ben Volas je umirio svoje sugrađane rečima da je trenutno na snazi ekstreman rat retorike na globalnom nivou, te da Putinove pretnje ne moraju da znače da bi on zaista i ispunio ono što govori. 

- Ovde se uglavnom radi o tome da Putin to stavlja na sto samo da podseti ljude, ali i svet, da on ima čime da se brani - rekao je Volas za BBC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading