PUTIN ODBIJA DA SE SASTANE SA PAPOM: Rimokatolički poglavar poslao poruku i patrijarhu Kirilu!

Autor:

Svet

03.05.2022

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja lobira za mir u Ukrajini, ali Rusija odbija da pregovara.

PUTIN ODBIJA DA SE SASTANE SA PAPOM: Rimokatolički poglavar poslao poruku i patrijarhu Kirilu!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja potvrdio je da je tražio da se u Moskvi sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini, ali da odgovor zasad nije dobio.

U danas objavljenom intervjuu za ugledni italijanski dnevnik Korijera dela sera, papa je takođe rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, koji je, kako navodi Rojters, dao punu podršku ratu u Ukrajini "ne može postati Putinov đakon".

Papa, koji se na početku ruske vojne operacije u Ukrajini uputio u rusku ambasadu, u posetu bez presedana, potvrdio je u intervjuu za italijanski list da je tri nedelje od izbijanja sukoba zamolio jednog visokog diplomatu u Vatikanu da pošalje poruku Putinu da je on, kao poglavar Rimolatoličke crkve "voljan da dođe u Moskvu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Svakako, bilo je neophodno da se sa tim predlogom saglasi ruski predsednik, ali još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo na mom putovanju u Moskvu - rekao je papa i dodao da se pribojava da Putin: "ne može, niti želi u ovom trenutku da se ovaj sastanak održi".

Pre ovog intervjua, papa Franja (85) nije javno i eksplicitno pominjao ni Rusiju, ni Putina, ali je u svojim obraćanjima govorio o "neopravdanoj agresiji", "invaziji" i zverstvima nad civilnim stanovništvom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mali

04.05.2022 05:03

Ameri i Vatikan sve diriguju, zato Putin neće da sa njim da razgovara