DRAMA NA NEBU IZNAD ŠVEDSKE! Ruski Antonov izazvao pometnu, Stokholm na nogama!

Autor: Republika

Svet

01.05.2022

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedski ministar odbrane je upad ruskog Antonova An-30 u vazdušni prostor njegove zemlje nazvao neprofesionalnom i neprimerenom akcijom.

DRAMA NA NEBU IZNAD ŠVEDSKE! Ruski Antonov izazvao pometnu, Stokholm na nogama!

Foto: youtube.com/연합뉴스 Yonhapnews

Ilustracija

Prava drama na evropskom nebu odvila se u subotu uveče kada je švedska vojska zabeležila da je njen vazdušni prostor povredila ruska letelica Antonov An-30 i to u trenutku izuzetno zategnutih odnosa u svetu zbog rata u Ukrajini

Globalnoj krizi dodatno su doprinele najave upravo zvaničnog Stokholma da bi Švedska uskoro, i pored vošedecenijskog vojno neutralnog statusa, mogla da postane članica NATO. Njeno obrazloženje je upravo rastuća pretnja iz Ruske Federacije i "potreba da se Evropa zaštiti od potencijalne invazije".

Ruski vojni avion Antonov An-30 na kratko je tokom protekle noći narušio švedski vazdušni prostor - saopštila je švedska vojska, a preneo Tanjug. 

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist reagovao je na ruske akcije i osudio incident.

- Potpuno je neprihvatljivo narušavanje švedskog vazdušnog prostora. Mi ćemo, naravno, na ovo reagovati i diplomatskim kanalima. Ova akcija je neprofesionalna i, s obzirom na ukupnu bezbednosnu situaciju, potpuno neprimerena. Švedski suverenitet mora uvek biti ispoštovan - naveo je ministar u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Peter Hulkvist osudio rusku provokaciju

Podsetimo, Švedska i njoj susedna Finska intenzivno razgovaraju o mogućnosti pridruživanja NATO otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu krajem februara. Zbog toga je Rusija nekoliko puta reagovala i upozorila dve zemlje na opasne posledice ukoliko učine korak koji se u Moskvi smatra potezom bez presedana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading