Radnici TVITERA već traže nove poslove! Da li će Ilon Mask SPASTI ili UNIŠTITI ovu društvenu mrežu!?

Autor:

Svet

01.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbogatiji čovek na planeti Ilon Mask tvrdi da želi da od društvene mreže Tviter ponovo napravi bastion neregulisane slobode govora.

Radnici TVITERA već traže nove poslove! Da li će Ilon Mask SPASTI ili UNIŠTITI ovu društvenu mrežu!?

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Pripremite se za haos, navodi magazin "Tajms".

Pedesetogodišnji ekscentrični milijarder otkrio je ranije ovog meseca da je u tišini stekao 9 odsto akcija Tvitera, što ga je tad učinilo najvećim investitorom. Dok se svet pitao šta bi mogao sledeće da uradi, Ilon Mask koji ima više od 81 milion pratilaca na Tviteru, uradio je ono što uvek radi: tvitovao je.

Predložio je da se Tviterovo prostrano sedište u centru San Franciska pretvori u sklonište za beskućnike. Pitao se da li platforma „umire“ jer su zvezde poput Džastina Bibera i Tejlor Svift prestale da tvituju.

I dok su se nizale vesti o njegovim ponudama i njihovom odbijanju, on je ipak sad dobio ono što je želeo – nakon burnih pregovora kupio je “Tviter”.

Pitanje šta će uraditi sa njim.

Koji su Maskovi planovi?

- Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju - objasnio je u pismu predsedniku Tvitera Bretu Tejloru, kad je poslao ponudu. - Sada shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju... Tviter ima izuzetan potencijal. Otključaću ga.

Mask nije zapeo za “Tviter” zbog novca, novac mu sigurno ne manjka. On želi da smanji ono što je nazvao „civilizacijskim rizikom“ koji predstavlja “Tviter” u njegovom sadašnjem obliku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tviter, Ilustracija

 

“Tviter” je dugo bio jedna od najslabijih društvenih mreža. Od svog osnivanja 2006. godine, ostvario je godišnji gubitak svake godine osim dve - 2018. i 2019. Sa 217 miliona korisnika dnevno, nalazi se na poslednjem mestu među deset najboljih društvenih mreža, iza “Fejsbuka”, “TikToka” i “Snepčeta”. Iako ima dragoceno mesto kao forum za nacionalne i međunarodne razgovore i kao omiljeni medij za političare, poznate ličnosti i novinare, ako bi i nestao, svet bi mogao bez njega.

Ono što je najviše izazivalo kritika, a čini se i da je privuklo Maska, jeste nasumični pristup platforme moderiranju sadržaja. U svojim ranim godinama, Tviter je sebe zamišljao kao bastion slobode govora. Ali ubrzo su ga zagadili botovi i nasilnici, dezinformacije i teroristički regruteri.

Polako, kompanija je počela da postavlja zaštitne ograde utvrđujući šta je dozvoljeno, a šta nije, ali njihova primena je bila kontroverzna. Nekoliko vodećih slučajeva, kao što su zabrane za teoretičara zavere Aleksa Džonsa i prošle godine Donalda Trampa, podstaklo je kritike da Tviter utišava konzervativne glasove.

U januaru, desničarski komentator Dineš D’Souza pozvao je Maska da kupi platformu kako bi "dramatično promenio politički i kulturni pejzaž“.

Mask je odgovorio:

- Zanimljive ideje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

 

Nekoliko dana kasnije počeo je da, tišini, kupuje akcije “Tvitera”.

Dakle, šta će Mask, samoproglašeni "apsolutista“ slobodnog govora, uraditi sa Tviterom? Nedavno je rekao da, iako Tviter treba da bude u skladu sa lokalnim zakonima, "ako je u pitanju nešto što je u ‘sivoj zoni’, neka tvit i dalje postoji“. Kako bi to sproveo je, kao i većina ostatka njegovog plana, nejasno.

- Ako želite da uradite to i uklonite svu moderaciju sadržaja, srećno. Hajde da se zavalimo i gledamo u kakvu će se sr**e to pretvoriti – rekao je Heni Farid, profesor na Informacionoj školi Univerziteta Kalifornija Berkli.

Mask se takođe obavezao da će objaviti ključne algoritme Tvitera, kako bi svet mogao da vidi kako funkcionišu, i da predloži promene u načinu na koji se tvitovi promovišu, unazađuju ili brišu.

Mnogi se brinu o tome kako će izgledati rad u kompaniji “Tviter” sa Maskom na čelu.

- Ilon je jednom zapretio da će otpustiti sve stažiste zbog (gubljenja vremena) na čekanje u dugom redu za kafu u SpejsEksu i postavio kamere kako bi osigurao da se to ne dogodi opet. ‘Tviterove’ zaposlene čeka grubo buđenje - rekao je Kit Rabois, koji je, kao i Mask, zaradio bogatstvo osnivanjem Pejpala, napisao je na Tviteru.

Problemi zaposlenih

Mask važi za nekog ko je opsesivno fokusiran kad je u pitanju posao, pa je spavao mesecima na podu Tesline fabrike tokom proizvodne krize. On podstiče ljude da napuste sastanke ili prekinu telefonsku vezu sa kolegama "čim bude očigledno da time ne dodajete vrednost“.

- Nije nepristojno otići, nepristojno je naterati nekoga da ostane i gubi vreme – rekao je jednom prilikom.

U februaru je država Kalifornija pokrenula najveću tužbu za rasnu diskriminaciju u istoriji u ime stotina tamnoputih radnika “Tesle” koji tvrde da su bili izloženi užasnom zlostavljanju. “Tesla” je tužbu nazvala "nepravednom i kontraproduktivnom“.

U decembru je više zaposlenih u “SpejsEksu” navelo široko rasprostranjeno seksualno uznemiravanje. Kompanija nije odgovorila na zahteve za komentar.

Za čoveka sa skoro 100.000 zaposlenih, Mask takođe uvek nađe vremena da se upusti u detinjaste javne svađe. Kada ga je bivši američki sekretar rada Robert Rajh nazvao "savremenim pljačkaškim baronom“, Mask je Rajha nazvao "modernim moronom“. Kao odgovor Berniju Sandersu koji je tvrdio da bi trebalo da plati više poreza, milijarder je tvitovao: "Stalno zaboravljam da si još živ”.

Teško je zamisliti Maska u “Tviteru”, kompaniji koja nudi mesečni "dan odmora“ kako bi sprečila sagorevanje i, od početka pandemije, omogućava radnicima da kreiraju sopstvenu ravnotežu između posla i privatnog života, pa mogu da odaberu da li će zauvek raditi od kuće ili da budu u kancelariji svaki dan. Cilj, rekao je izvršni direktor Parag Agraval, jeste da svaka osoba izabere da radi, "gde god se oseća najproduktivnije i kreativnije“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

 

Strah radnika “Tvitera” od toga da će Mask zavesti strahovladu, uticao je na neke da već potraže novi posao.

Samo Mask zna da li će za njega “Tviter” biti prolazna zabava koja će mu možda dosaditi, ili će ovo shvatiti kao još jednu „misiju“, poput kolonizacije Marsa ili oslobađanje sveta od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako se radi o ovom drugom, onda nas očekuje veoma divlja vožnja, zaključio je Tajms, prenosi Blic.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading