Sakašvili osuđen na tri godine zatvora!

Autor: Tanjug

Svet

05.01.2018

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Gruziji osudio je danas u odsustvu bivšeg predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara, javlja AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihail Sakašvili

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. do novembra 2007, i od januara 2008. do novembra 2013.

On je svoju zemlju napustio sredinom novembra 2013, nekoliko dana pre nego što je njegov predsednički mandat istekao, a nakon što je napustio Gruziju, živeo je u SAD i Ukrajini.

On je dobio ukrajinsko državljanstvo u maju 2015, što je rezultiralo time da izgubi državljanstvo Gruzije.

Pre nego što je imenovan za guvernera Odese krajem maja 2015, on je radio u Kijevu kao šef Saveta za međunarodne reforme, a u novembru 2016. je podneo ostavku na poziciju guvernera Odese i osnovao svoj pokret, kritikujući aktuelnu vlast u Ukrajini.

Dok je Sakašvili bio u SAD, 26. jula 2017, ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo.

Početkom septembra, Sakašvili je uz podršku pristalica uspeo da uđe u Ukrajinu nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice.

Od oktobra, on je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu.

Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice pružile snažan otpor i uspele da ga izvuku.

Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading