OPASNOST OD RUSIJE! NATO pravi vojne vežbe po celoj Evropi - desetine hiljada vojnika angažovano duž linije sever-jug

Autor:

Svet

29.04.2022

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine hiljada vojnika iz članica NATO-a i drugih severnoatlantskih zemalja učestvovaće u nizu vojnih vežbi širom Evrope u narednim nedeljama sa ciljem odvraćanja Rusije od eventualnog napada.

OPASNOST OD RUSIJE! NATO pravi vojne vežbe po celoj Evropi - desetine hiljada vojnika angažovano duž linije sever-jug

Foto: Tanjug/AP

Vežbe, uz upotrebu aviona, tenkova, artiljerije i oklopnih jurišnih vozila, biće održane u Finskoj, Poljskoj, Severnoj Makedoniji i duž estonsko-letonske granice.

U vežbama će učestvovati vojnici NATO-a, ali i Združene ekspedicione snage koja uključuje Finsku i Švedsku, dve zemlje koje su blizu ulaska u alijansu posle napada Rusije na Ukrajinu.

Razmeštanje snaga počeće ove nedelje u Finskoj, gde će vojnici iz SAD, Velike Britanije, Estonije i Letonije učestvovati u vežbi "Strela" sa ciljem poboljšanja sposobnosti zajedničkog delovanja sa finskim snagama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ove nedelje će biti održana i vežba "Brzi odgovor" u Severnoj Makedoniji, uz učešće oko 4.500 vojnika, i iz SAD, Velike Britanije, Albanije, Francuske i Italije.

U maju će 18.000 vojnika NATO-a, uključujući snage iz Velike Britanije, Francuske i Danske, učestvovati u vežbi "Jež", duž granice Estonije i Letonije.

Krajem maja, oko 1.000 britanskih vojnika pridružiće se snagama 11 drugih država na vežbi "Branilac" u Poljskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading