OGLASILI SE BUGARI U VEZI RUSKOG GASA: Imamo alternativne izvore, nećemo prekidati tranzit za druge zemlje

Autor:

Svet

27.04.2022

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarski ministar finansija i suosnivač vladajuće partije "Nastavićemo promene" Asen Vasiljev izjavio je da se zemlja od februara priprema za prekid isporuka ruskog gasa i da Grčka, alternativni izvor, već istovaruje tečni prirodni gas iz tankera.

OGLASILI SE BUGARI U VEZI RUSKOG GASA: Imamo alternativne izvore, nećemo prekidati tranzit za druge zemlje

Foto: Tanjug/AP

Vasiljev je naveo da će cena tog gasa biti oko 20 odsto veća, kao i da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje.

Bugarski premijer Kiril Petkov je izjavio da su predstavnici ekonomskih i političkih krugova u Bugarskoj dugi niz godina štitili ruske interese. Između ostalog, reč je o „Turskom toku“ na teritoriji Bugarske, putem koga se dostavlja gas Srbiji i Mađarskoj.

Bugarska se, prema njegovim rečima, takođe odrekla gasa iz Azerbejdžana, tako da u zemlji nije ni nastupila diverzifikacija.

Podsetimo, kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading