TRAMP PREŠAO SA REČI NA DELA: SAD suspendovale pomoć Pakistanu

Autor: Tanjug

Svet

04.01.2018

22:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Stejt departement saopštio je da suspenduje finansijsku pomoć koja se odnosi na bezbednosnu podršku Pakistanu i da će ta odluka biti na snazi sve dok Islamabad ne preduzme akcije protiv avganistanskih talibana i mreže Hakani koje, prema mišljenju Vašingtona, destabilizuju region.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauer je rekla da ne može da iznese tačnu cifru suspendovane pomoći jer administracija još uvek razmatra na koje će se tačno delove pomoći to odnositi.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, prenosi da je u pitanju pomoć od više od 255 miliona dolara.

Nauer je istakla da se nada da će pomoć i dalje biti dostupna ukoliko Islamabad preduzme odlučnu akciju protiv tih grupa, preneo je Rojters.


- Danas možemo da potvrdimo da suspendujemo bezbednosnu podršku samo Pakistanu sve dok pakistanska vlada ne bude preduzela odlučnu akciju protiv grupa, uključujući avganistanske talibane i mrežu Hakani - dodala je portparolka Stejt departmenta.

Američki predsednik Donald Tramp je 1. januara ocenio da je "ludost" što su Sjedinjene Države za poslednjih 15 godina dale Pakistanu pomoć u vrednosti više od 33 milijarde dolara, a da ništa nisu dobile zauzvrat i obećao da će obustaviti tu pomoć.

- Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje jurimo u Avganistanu, uz malu pomoć. Nema više! - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters. 

- SAD su glupo dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći za poslednjih 15 godina, a oni nisu nama dali ništa sem laži i obmana, misleći da su naši lideri budale - naveo je on.

Rojters navodi da nije sasvim jasno šta je izazvalo Trampovu kritiku Pakistana, ali podseća da se on odavno žalio što Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv islamističkih ekstremista i da je njegova administracija najavila da razmatra da li će nastaviti da pruža pomoć Pakistanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading