NIVO RADIJACIJE U ČERNOBILJU JE ABNORMALAN!Šef atomske energije UN: "Situacija je veoma opasna "

Autor:

Svet

26.04.2022

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivoi radijacije u Černobilu su abnormalni, kaže šef atomske energije UN.

NIVO RADIJACIJE U ČERNOBILJU JE ABNORMALAN!Šef atomske energije UN: "Situacija je veoma opasna "

Foto: Tanjug/AP

Šef atomske agencije UN kaže da su nivoi radijacije u bivšoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, poprištu višenedeljnih borbi nakon ruske invazije, "nenormalni".

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je novinarima da je ruska višenedeljna okupacija lokacije bila "veoma, veoma opasna", navodi AFP.

- Bilo je trenutaka kada su nivoi rasli zbog kretanja teške opreme koju su ruske snage donosile ovamo i kada su otišle. Pratimo od tad nivo radijacije dan za danom.

IAEA je saopštila da je njena misija u Černobilju imala za cilj da isporuči opremu, proveri nivoe radijacije i obnovi zaštitne mere i sisteme za praćenje na lokaciji.

Ruske trupe zauzele su bivšu elektranu 24. februara, prvog dana invazije na Ukrajinu, i tu su ostale nekoliko nedelja. Napuštena elektrana bila je mesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji 1986. godine i još uvek se koristi za zadržavanje nuklearnog otpada, a danas je 36 godina od stravične nesreće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading