AMERIKA OBEĆALA 700 MILIONA DOLARA UKRAJINI: Svetski mediji o sastanku Blinkena i Ostina sa Zelenskim

Autor:

Svet

25.04.2022

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod velom tajne održana najviša državna poseta američkih diplomata Ukrajini od početka sukoba.

AMERIKA OBEĆALA 700 MILIONA DOLARA UKRAJINI: Svetski mediji o sastanku Blinkena i Ostina sa Zelenskim

Foto: Tanjug/AP

Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici. Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike.

Pored toga, SAD će Kijevu prodati 165 miliona dolara municije, navodi Telegraf.rs.

Saopštenje je objavljeno nakon putovanja koje je bilo obavijeno velom tajne zbog bezbednosnih razloga.

To je bila najviša poseta američkih diplomata Ukrajini od početka rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Pored predsednika Volodimira Zelenskog, Blinken i Ostin su se sastali i sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovim i ministrom unutrašnjih poslova Denisom Monastirskim, preneo je CNN citirajući visokog državnog zvaničnika.

Tokom posete američki zvaničnici su imenovali i novog ambasadora SAD u Ukrajini. Diplomata veteran Bridžit Brink, koja je trenutno ambasador u Slovačkoj, popuniće mesto koje je ostalo upražnjeno od početka 2020. godine pod administracijom Donalda Trampa. Američki mediji javili su da će je predsednik Džo Bajden predložiti kasnije u ponedeljak.

SAD su takođe saopštile da razmatraju bezbednosne uslove u glavnom gradu Kijevu i da će ponovo otvoriti tamošnju ambasadu čim situacija bude dozvolila, u novom diplomatskom napadu u Ukrajini od ruske invazije pre skoro dva meseca. Ambasada ostaje zatvorena sa privremenom kancelarijom koja je premeštena u susednu Poljsku. Osoblje ambasade počeće da ide na jednodnevne izlete u grad Lavov na zapadu Ukrajine u narednim danima, navode američki mediji.

Izgleda da su Amerikanci hteli da zadrže u tajnosti dolazak dvojice svojih najviših zvaničnika dok se ne završi. Nijedan novinar nije pozvan, a putovanje nije čak ni potvrđeno sve dok se par nije bezbedno vratio u susednu Poljsku. Na njihovu nesreću, ukrajinski predsednik je imao druge ideje - pričati o poseti puna 24 sata u prostoriji punoj novinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mika

25.04.2022 08:07

Kada će Srbija dobiti obeštećenje od NATO-a? I to je bila agresija. Agresija i sankcije.