KATAKLIZMA U NEMAČKOJ ZBOG ULJA! Cena skočila za 550 odsto od početka godine, evo koliko sada košta!

Autor: Republika

Svet

24.04.2022

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemci ulaze u eksgtremno ozbiljnu fazu s rastom cena osnovnih životnih namirnica, a najdramatičnija je situacija s jestivim, sncokretovim uljem.

KATAKLIZMA U NEMAČKOJ ZBOG ULJA! Cena skočila za 550 odsto od početka godine, evo koliko sada košta!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Kancelar Šolc se suočava sa rastućom ekonomskom krizom

Prava kataklizma zavladala je u najmoćnijoj članici Evropske unije (EU) zbog izbijanja rata u Ukrajini, a razmere krize su najočiglednije kada se obrati pažnja na ekonomske promene koje su usledile nakon što je Ruska Federacija izvršila invaziju na bivšu republiku SSSR i pokrenula talas nestabilnosti u čitavoj planeti.

Već danima svet bruji o nestašicama ulja u nemačkim trgovinskim lancima, kao i o trikovima na koje su vlasnici restorana prinuđeni kako bi nadomestili nedostatak te osnovne životne namirnice koja u Nemačku uglavnom stiže upravo iz Ukrajine i Rusije. 

Osim što je zavladala nestašica i cene ulja su od početka ove godine skočile za neverovatnih 550 odsto, pa i ne čudi što su u pojedinim delovima zemlje rafovi već prazni, a ponegde su registrovani i incidenti između kupaca koji su samo želeli da po svaku cenu dođu do svog litra. 

- U nekim slučajevima neki trgovački lanci već poskupljuju ulja sopstvene marke za 550 odsto - piše "Focus Online”, a prenosi Fenix Magazin.

Kako se još dodaje, Aldi će ubuduće nuditi suncokretovo ulje za čak 4,99 evra po flaši, što je razlika od 3,20 evra u odnosu na rasprodatu marku Bellasan.

Budući da su suncokretovo i repičino ulje trenutno rasprodati ili gotovo rasprodati u mnogim trgovinama, mnogi trgovci mešovitom robom ograničavaju broj boca koje jedna osoba može da kupi.

- Kupci očito panično kupuju u poslednjih nekoliko nedelja zbog straha od nestašica -zaključuje "Focus Online” i navodi da stručnjaci iz industrije prehrane očekuju nastavak rasta cena, pa bi suncokretovo ulje uskoro moglo da košta koliko i puno skuplje maslinovo čija je prosečna cena po litri trenutno 6,50 evra.

 

 

Ali ne povećava cene samo Aldi, već i Rewe gde suncokretovo ulje marke Thomy košta 5,05 evra po litru.

Kako je Business Insider već ranije pisao, mnogi su proizvodi poskupeli poslednjih meseci, i to ne samo od početka rata u Ukrajini. Poskupele su, na primer, ovsene pahuljice - sredinom januara pakovanje od 500 grama još je koštalo 49 centi, ali sada u nekoliko trgovačkih lanaca košta deset centi više, što odgovara doplati od 20 odsto, prenosi B92.

Mnogi korisnici društvenih mreža komentarišu nastalu situaciju te pišu kako "ovako nešto Nemačka još nije videla”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading