GABRIEL BORIĆ NAPADNUT KAMENOM! Jezive scene iz Čilea, Hrvat na udaru zbog rastuće krize u zemlji izazvane ratom u Ukrajini!

Autor: Republika

Svet

24.04.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmlađi predsednik u istoriji Čilea, koji je hrvatskog porekla, napadnut je prilikom prve službene posete van prestonice Santjaga.

GABRIEL BORIĆ NAPADNUT KAMENOM! Jezive scene iz Čilea, Hrvat na udaru zbog rastuće krize u zemlji izazvane ratom u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Gabriel Borić

Strašan napad na lidera zemlje dogodio se u Čileu čiji je predsednik odnedavno Gabriel Borić (36), najmlađi šef države u njenoj istoriji. 

Reč je o političaru hrvatskog porekla koji je napadnut kamenicom tokom svoje prve službene posete van prestonice Santjaga. 

- Borić, s 36 godina najmlađi predsednik u istoriji Čilea, suočio se s rastućim cenama goriva i javnog prevoza, zahtevom za povećanjem minimalne plate, a u nasleđe je dobio sukob države s autohtonim narodom Mapuće koji zahteva autonomiju, povratak zemljišta na kojem živi pod svoju upravu i priznanje kulturnog identiteta - prenosi Hina, aludirajući da je nezadovoljstvo u zemlji ipak postalo najočiglednije nakon izbijanja rata u Ukrajini i širenja globalne krize zbog tog konflikta. 

Levičar Borić, koji je vlast preuzeo u martu, napadnut je u gradu La Sereni, 400 kilometara severno od Santjaga kada ga je jedna osoba iz mase okupljenih građana gađala kamenicom. Ona je, ipak, promašila predsednika, ali je pogođen njegov šef kabineta Matijas Mesa-Lopeandija (42).

Ni on, ipak, kako prenose lokalni mediji, nije povređen, a napadač (31) je uhapšen.

 

 

- Još se istražuje motiv napada - saopštila je policija, dok je Borić poručio kako ga niko ne može zastrašiti.

- Ako neko misli da nas može uplašiti ili promeniti način na koji želimo da upravljamo zemljom, vara se - istakao je on.

Inače, povodom napada se oglasio i bivši čileanski predsednik Sebastijan Pinjera (72), koji je osudio napad.

U Čileu, s oko 19 miliona stanovnika, živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatske vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading