SMANJITE TUŠIRANJE, VOZITE BICIKL I NOSITE DŽEMPERE! Kriza drma Evropu, EU izložila plan od 9 tačaka kako da smanji zavisnost od RUSKE NAFTE I GASA!

Autor:

Svet

22.04.2022

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU poziva građane da manje voze, isključuju klima uređaje i da rade od kuće tri dana u nedelji, kako bi smanjili oslanjanje na rusku naftu i gas. Evropska komisija kaže da bi mere, koje je izradila Međunarodna agencija za energetiku, uštedele domaćinstvima u proseku blizu 500 evra godišnje.

SMANJITE TUŠIRANJE, VOZITE BICIKL I NOSITE DŽEMPERE! Kriza drma Evropu, EU izložila plan od 9 tačaka kako da smanji zavisnost od RUSKE NAFTE I GASA!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Ako bi svi građani EU sledili plan u devet tačaka, pod nazivom Igrajući svoju ulogu, to bi uštedelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog gasa za grejanje skoro 20 miliona domova, navodi EK.

Kampanja s ciljem da Evropa postanje manje zavisna od gasa iz Rusije traje veće neko vreme. Sprovode je zemlje članice pojedinačno, a sada i evropske institucije zvanično.

- Obucite toplu jaknu ili džemper, čarape i papuče, a ako ostanete kod kuće, možda se termostat može smanjiti za jedan stepen - savetovali su prethodnih meseci u nekoliko navrata nemački ministri finansija i ekonomije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok potom je rekla da će Nemačka prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja ove godine.

- Kažem ovde jasno i nedvosmisleno - da, Nemačka će postepeno potpuno prekinuti uvoz ruske energije. Bićemo na nuli do kraja godine, a onda sledi gas - ocenila je Berbok.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka će potpuno prekinuti uvoz ruske energije

Sada su EU i Međunarodna agencija za energetiku u kampanju krenuli i mnogo konretnije i ambicioznije.

- Evropljani su pomogli Ukrajini davanjem donacija ili direktnom pomoći izbeglicama, a mnogi bi želeli da učine više. Većina domaćinstava takođe ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Korišćenje manje energije i smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, nije samo način kojim Evropljane mogu da svoje račune, već i način kojim se podržava Ukrajina i pomaže u smanjenju prihoda Rusiji kojom finansiraju invaziju - naveli su EU i Agencija koji su građane pozvcali na "aktivnosti" kroz predlog od devet tačaka.

Prema planu, smanjivanjem termostata za 1 stepen uštedelo bi se oko 7 odsto energije koja se koristi za grejanje, dok bi postavljanje klima uređaja na 1 stepen na niže moglo da smanji potrošnju električne energije i do 10 odsto.

  •    Smanjite grejanje zimi i koristite manje klima uređaja leti
  •    Podesite podešavanja kotla
  •    Koristite automobil ekonomičnije
  •    Smanjite brzinu na autoputevima, sa isključenim klima uređajem u automobilu
  •    Ostavite automobil kod kuće nedeljom u velikim gradovima
  •    Pešačite ili vozite bicikl na kratkim putovanjima umesto da vozite
  •    Koriste javni prevoz
  •    Koristite voz umesto letenja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading