VELIKA AKCIJA EUROPOLA I DRUGIH POLICIJSKIH AGENCIJA: Pao poznati hakerski forum sa više od 10 milijardi zapisa

Autor:

Svet

16.04.2022

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RaidForums je ugašen, nakon što je ranije uhapšen njegov osnivač i moderator.

VELIKA AKCIJA EUROPOLA I DRUGIH POLICIJSKIH AGENCIJA: Pao poznati hakerski forum sa više od 10 milijardi zapisa

Foto: pixabay.com

RaidForums, poznati hakerski forum, popularan među sajber kriminalcima za kupovinu i prodaju ukradenih baza podataka, ugašen je u okviru koordinisane akcije koju su sproveli Europol i druge policijske agencije iz velikog broja država. Na ovaj način osujećeni su mnogi kriminalci koji su profitirali od prodaje ukradenih informacija.

Procenjuje se, da je u trenutku kada je ugašen, na forumu bilo u ponudi više od 10 milijardi jedinstvenih zapisa. U globalnoj akciji, učestvovali su Europol, britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, američko Ministarstvo pravde, portugalska, švedska i rumunska policija. Oni su najmanje godinu dana sarađivali kroz Europolov Joint Cybercrime Action Taskforce, preko koga su razmenjivane informacije od značaja za akciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SAD je podnela tužbu protiv osnivača RaidForums

To je omogućilo da se definišu ključni ljudi koji stoje iza RaidForums. Zahvaljujući tome, SAD je podnela tužbu protiv osnivača RaidForums i njegovog glavnog administratora, Portugalca Dioga Santosa Coelja, koji je u januaru uhapšen u Velikoj Britaniji. On se još uvek nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, a u toku je procedura za njegovo izručenje SAD.

Uhapšena su još dva njegova saradnika. Jedan od njih je (neimenovani) britanski državljani star 21 godinu, koji je uhapšen u martu, u čijem posedu je pronađeno 5.000 funti, više hiljada dolara i kripto novčanik sa kriptovalutama u vrednosti od pola miliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading