Ispovest majke čije dete se otrovalo salmonelom iz KINDER JAJETA: MOJA DEVOJČICA JE BEŽIVOTNA, Teško mi je da je gledam!

Autor:

Svet

11.04.2022

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spavala je 21 sat bez prekida, a zatim se probudila potpuno bez snage, konstantno joj je padala glava od iscrpljenosti.

Ispovest majke čije dete se otrovalo salmonelom iz KINDER JAJETA: MOJA DEVOJČICA JE BEŽIVOTNA, Teško mi je da je gledam!

Foto: commons.wikimedia.org/United States Customs and Border Protection

U toku prethodne nedelje došlo je do povlačenja "Kinder" proizvoda iz prodavnica širom Evrope usled straha od trovanja i zaražavanja salmonelom.

Šarlot Vingfild, majka trogodišnje devojčice, tvrdi da se njena ćerka otrovala salmonelom nakon što je pojela kinder jaje. Ona se oglasila na svom Fejsbuk profilu i podelila fotografije svoje ćerke. Njenu objavu vam prenosimo u celosti.

- Moja ćerka Bruklin-Mai se osećala jako loše kada sam došla po nju u jaslice. Najpre sam pomislila da je u pitanju običan bol u stomaku, međutim njeno stanje je postajalo sve gore. Spavala je 21 sat bez prekida, a zatim se probudila potpuno bez snage, konstantno joj je padala glava od iscrpljenosti. Mučila sam se da joj oborim temperaturu koja se nije spuštala ispod 39 stepeni. Znala sam da nešto nije u redu i konsultovala sam lekara opšte prakse koji je najpre posumnjao na stomačni virus. Odvela sam je na pregled i analize. Tri dana kasnije, stigli su rezultati i ispostavilo se da je u pitanju trovanje salmonelom iz kinder jajeta. Moja devojčica sada deluje beživotno. Preteško mi je da gledam kako se dete, inače živahno i energično, sada ponaša potpuno drugačije - napisala je Šarlot na svom fejsbuk profilu.

Potvrđena 63 slučaja trovanja, žrtve uglavnom deca

Prvi slučaj trovanja salmonelom dogodio se 2. aprila. Kompanija "Ferero" je najpre poricala da postoji direktna povezanost sa njihovim proizvodima, ali je istragom utvrđeno da su odgovorni za više slučajeva trovanja koji su se desili u prethodnih nekoliko nedelja.

Agencija za sigurnost hrane (FSA), saopštila je da se je proizvođač povukao neke serije Kinder Suprajs čokoladnih jaja u Velikoj Britaniji. Takođe, više slučajeva je zabeleženo u Evropi, uključujući Irsku, Francusku, Nemačku, Švedsku i Holandiju. Utvrđeno je da su jaja na ova tržišta stigla iz fabrike u Belgiji.

Foto: Tanjug/AP

Salmonela

U Srbiji su takođe povučeni određeni artikli.

- Iako nakon testiranja Kinder proizvoda plasiranih na tržištu Srbije nijedan nije bio pozitivan na salmonelu, niti nam je pristigla ijedna žalba potrošača do sada, ovu situaciju shvatamo izuzetno ozbiljno, jer nam je briga o potrošačima uvek prioritet. Kao meru predostrožnosti, odlučili smo da sa tržišta u Srbiji samoinicijativno povučemo Kinder Schoko-bons i Kinder Happy Moments, i to sledeće lot brojeve serija proizvedenih u Belgiji - navodi se u saopštenju.

Trenutno su zvanično potvrđena 63 slučaja trovanja salmonelom, najviše među malom decom. Najviše potvrđenih slučajeva je u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj. "Ferero" je odlučio da povuče sve proizvode koji se proizvode u južnoj Belgiji. Svi proizvodi kojima je rok trajanja do kraja avgusta su potencijalno kontaminirani i preporuka je da se ne jedu.

Koji su simptomi, uzroci i posledice salmonele?

Salmoneloza se razvija nakon unošenja bakterije salmonele. Simptomi se javljaju obično između 12 i 72 sata nakon kontaminacije, najčešći su dijareja, mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, groznica, visoka temperatura, glavobolja i krv u stolici. Bakterija se prenosi preko zaražene hrane ali i sa osobe na osobu. Uglavnom se nalazi u presnom mesu (najčešće živinskom), jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi i morskim plodovima. Često hrana koja deluje sveže može sadržati biti inficirana. Pažljivom termičkom obrade hrane se može uništiti salmonela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading