PRVO OBRAĆANJE MAKRONA: Francuska treba biti deo snažne EU, ne želim da nam ksenofobija i populisti budu jedini saveznici

Autor:

Svet

10.04.2022

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron se obratio glasačima prvi put nakon izbora

PRVO OBRAĆANJE MAKRONA: Francuska treba biti deo snažne EU, ne želim da nam ksenofobija i populisti budu jedini saveznici

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj je danas održan prvi krug predsedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsedničkih kandidata, među kojima su četiri žene i osam muškaraca. Prema prvim projekcijama u drugi krug idu Emanuel Makron i Marin le Pen.

Emanuel Makron se u prvom obraćanju svojim pristalicama od objave preliminarnih rezultata zahvalio glasačima i pozvao ih da i u drugom krugu glasaju za njega kako bi zaustavili desnicu da preuzme vlast u zemlji.

- Vaše poverenje me obavezuje. Možete računati na mene da ću realizovati ovaj projekat napretka, francuske i evropske otvorenosti i nezavisnosti -  izjavio je Makron u svom prvom obraćanju posle prvog kruga predsedničkih izbora održanih danas.

- Zahvaljujem Ani Idalgo, Janiku Žadou, Valeri Pekres i Fabijenu Ruselu koji su mi večeras dali podršku - nastavio je Makron i pozvao sve sugrađane, bez obzira na njihov izbor u prvom krugu, da im se pridruže - prenosi televizija TF1.

 

 

Potpuno sam svestan da ova podrška neće biti podrška našeg programa i svestan sam toga, istakao je on.

- Želim da Francuska bude deo snažne EU, a ne da istupi iz nje i da za saveznike ima samo međunarodnu ksenofobiju i populiste. Želim Francusku koja je verna humanizmu i duhu prosvetljenja. U narednim danima ću građanima pokazati da je naš projekat mnogo bolji za njihove potrebe od bilo kog projekta ekstremnih desničara - rekao je Makron. 

- Računam na vas, ništa nije sigurno - zaključio je u svom obraćanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading