SPREMA SE NOVI UŽAS, KRVOPROLIĆE JE DALEKO OD KRAJA?! Snimljen Putinov konvoj kako ide na Donbas, Džonson obećao Zelenskom nikad moćnije oružje!

Autor: Republika

Svet

10.04.2022

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoobjavljeni satelistki snimci prikazuju pregrupisavanje ruskih snaga, tvrdi glavni ukrajinski štav, navodeći da je reč o pripremama za konačan udar na Izjum i Marijupolj.

SPREMA SE NOVI UŽAS, KRVOPROLIĆE JE DALEKO OD KRAJA?! Snimljen Putinov konvoj kako ide na Donbas, Džonson obećao Zelenskom nikad moćnije oružje!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, kako se veruje, sprema novu ofanzivu na Donbas

Svet sa zebnjom prati šta se događa 46. dana ruske invazije na Ukrajinu, a najnoviji satelistki snimci pokazuju da situacija nije nimalo bezopasna, te da bi šef Kremlja Vladimir Putin svakog trenutka mogao da krene u žestoku ofanzivu na Donbas

Naime, prema video-zapisima koje je napravila kompanija Maxar Technologies sa sedištem u SAD, primećeno je kako se ka Donbasu kreće konvoj ruskih borbenih vozila, a kako se tvrdi iz glavnog štaba Ukrajinske vojske, najverovatnije je reč o pregrupisavanju i pripremama za novi udar. 

- Konvoj je dug oko 13 kilometara i vidi se kako se kreće prema jugu kroz Veliki Burluk u Harkovskoj oblasti - prenose mediji i navode kako ukrajinske snage veruju da je cilj pregrupisanih ruskih vojnika da se probiju kroz ukrajinsku odbranu na području Izjuma, a istovremeno i dalje pokušavaju da stave pod kontrolu Marijupolj.

Nastavljena je i delimična opsada i bombardovanje Harkova.

 

 

U međuvremenu je u subotu u Buzovi, oslobođenom selu blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva, pronađena nova grobnica s desetinama tela civila.

Taras Didič, čelnik okruga Dmitrivke koja obuhvata Buzovu i nekoliko drugih obližnjih sela, rekao je za ukrajinsku televiziju da su leševi pronađeni u jarku blizu benzinske pumpe. Broj mrtvih tek treba potvrditi.

- Sada se vraćamo u život, ali za vreme okupacije ovde su bila žarišta. Mnogo civila je poginulo - rekao je Didič.

 

 

Rojters nije mogao odmah da potvrdi verodostojnost izveštaja o novoj masovnoju grobnici.

Budući da su u prvim nedeljama invazije ruske snage bile u ofanzivi na Kijev, mnoga mesta oko glavnog grada - među njima Makariv, Buča, Irpin i Dmitrivka - bila su pod stalnom vatrom. Lokalni ukrajinski mediji su početkom aprila izvestili o žrtvama pronađenim u blizini Buzove, a tada je pronađeno oko 30 tela.

Budući da je većina gradova i sela oko Kijeva sada slobodna, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su talas međunarodne osude, pogotovo zbog smrti civila u gradu Buči, severozapadno od glavnog grada.

U subotu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da se, iako Kijev sada nije pod pretnjom, Ukrajina priprema za tešku borbu s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski 

Ukrajinske vlasti upozorile su ljude na istoku zemlje da beže.

- Ruska agresija nikad nije bila ograničena samo na Ukrajinu, meta joj je cela Evropa - rekao je Zelenski u subotu i još jednom pozvao Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, kao i da Ukrajinu snabde s još oružja.

Kako je naglasio, Rusija sebi još može da priušti da živi u iluzijama, ali da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

- Ovo će biti teška bitka, ali mi verujemo u ovu borbu i u našu pobedu. Spremni smo da se istovremeno borimo i tražimo diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata - izjavio je Zelenski kom je u subotu u poseti bio britanski premijer Boris Džonson. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Boris Džonson 

Džonson je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protivbrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji i odustati od korišćenja ruskih energenata. 

- Druge demokratske zapadne države trebalo bi da slede primer Velike Britanije. Vreme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama - ponovio je Zelenski novinarima nakon susreta sa šefom vlade u Londonu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelica

10.04.2022 09:47

Dosta je vise da ljudi stradaju...Samo neka se rat zavrsi.