(VIDEO) HRABRA ŽENA SIMBOL OTPORA: Skinula hidžab pred celim Iranom!

Autor: Tanjug

Svet

03.01.2018

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije žene iz Teherana koja je skinula hidžab tokom antivladinih protesta u Iranu postala je simbol otpora, a podeljena je više od 15.000 puta na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: twitter.com/FiveRights
Hrabra žena u znak protesta!

Žena koja na snimku u znak protesta protiv kodeksa oblačenja skida hidžab pred iranskim vlastima, postala je simbol otpora u zemlji u kojoj su žene već skoro 40 godina, od revolucije 1979, primorane da nose marame preko glave.

Na snimku se vidi žena koja u tišini maše belom zastavom tokom antivladinih protesta koji se održavaju u prestonici Irana, Teheranu, u kojima je do sada poginulo više od 20 osoba, a uhapšeno nekoliko stotina ljudi.

Video na kojem ova muslimanka protestuje na Tviteru je objavio bivši musliman iz Irana i autor knjige "Zašto ne postoji Bog" Armin Navabi:

- Ova ženu u Iranu skinula je svoj hidžab u znak protesta protiv islamskog kodeksa oblačenja koji je nametnut ženama u Iranu - objavio je on uz haštag "Ja sam uz nju".

90 odsto uhapšenih u Iranu mlađi od 25 godina

B92 prenosi da je Navabi kasnije objavio da je demonstrantkinja sa video snimka i fotografija uhapšena i pritvorena, a da je "mesto gde je stajala u Teheranu sada prekriveno cvećem".

Demonstracije su počele zbog teške ekonomske situacije, ali neki demonstranti uzvikuju parole protiv vlade i vrhovnog lidera Ajatolaha Ali Hameneija.

Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei optužio je u utorak neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle nedelje, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading