NJUJORK TAJMS: UKRAJINCI UBIJALI ZAROBLJENE RUSE! Američki list potvrdio autentičnost snimka načinjenog blizu Buče!

Autor:

Svet

08.04.2022

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaseda izvedena tokom povlačenja ruskih trupa iz sela blizu Buče, gradića u kojem su pronađeni leševi oko 300 ukrajinskih civila na ulicama i u masovnim grobnicama.

NJUJORK TAJMS: UKRAJINCI UBIJALI ZAROBLJENE RUSE! Američki list potvrdio autentičnost snimka načinjenog blizu Buče!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska broji mrtve po ulicama Buče

Američki list Njujork tajms potvrdio je autentičnost snimka na kojem se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike na putu severno od sela Dmitrijevke, na desetak kilometara od Buče.

Mediji podsećaju da su u tom gradiću nadomak Kijeva nakon povlačenja ruskih trupa pronađeni leševi oko 300 ukrajinskih civila na ulicama i u masovnim grobnicama. Na snimku se vidi grupa ukrajinskih vojnika kako ubija zarobljene Ruse.

Republika

Foto: Printscreen

Vojnik puca u muškarca, koji i dalje nastavlja da se kreće, a vojnik tada ponovo puca u njega

- Još uvek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše - govori muškarac dok se na snimku vidi ruski vojnik s jaknom navučenom preko glave.

Vojnik tada puca u muškarca, koji i dalje nastavlja da se kreće, a vojnik tada ponovo puca u njega, nakon čega Rus prestaje da se mrda. Mediji prenose da se pored žrtve na snimku mogu videti još tri ruska vojnika, od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu vezane iza leđa. Svi nose uniforme, a trojica imaju belu traku na rukavu, koja je česta oznaka ruskih snaga u Ukrajini. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi. Rusi leže na putu u blizini oklopnog vozila BMD-2, kakvo koriste ruske desantne snage.

Njujork tajms navodi da je snimak verovatno nastao 30. marta, kad su Ukrajinci iz zasede napali konvoj ruske vojske koja se povlačila iz manjih gradova zapadno od Kijeva. I ukrajinsko ministarstvo obrane tada je objavilo tvit o uništenju ruskog konvoja, nazvavši taj napad "preciznim radom" ukrajinske vojske.

Republika

Foto: Printscreen

Ukrajinski mediji opisali snimak kao "rad Gruzijske legije"

- Oni uopšte nisu ljudi - govori ukrajinski vojnik na snimku ministarstva dok hoda među uništenim vozilima i dodaje da su zarobili dva ruska poručnika.

Na tom drugom snimku ukrajinski vojnici nose plave trake na rukavima i uzvikuju: "Slava Ukrajini." Navodi se da nije jasno o kojoj jedinici se radi, ali na snimku koji prikazuje ubistvo zarobljenika jedan od vojnika govori o "momcima iz Belgravije", verovatno misleći na mesto Belgraviju, udaljeno nekoliko stotina metara od mesta gde je snimak načinjen. Ukrajinski mediji su objavili snimak 30. marta, opisavši ga kao "rad Gruzijske legije", paravojne formacije gruzijskih dobrovoljaca koja je oformljena još 2014.

Amerika obučila Ukrajince da rukuju dronovima-kamikazama

Zvaničnik ministarstva odbrane SAD izjavio je juče da je američka vojska obučila manji broj Ukrajinaca za rukovanje bespilotnim letelicama svičblejd, koje nose eksploziv i namenjene su uništavanju tenkova, a koje su poznate i kao dronovi-kamikaze. Bela kuća je sredinom marta najavila da će Ukrajini poslati 100 takvih dronova.

Kijev sastavlja spisak ruskih zločinaca iz Buče

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je juče da sastavlja spisak ruskih vojnika osumnjičenih da su izvršili navodne ratne zločine u regionu Kijeva, uključujući i grad Buču. Navedeno je da su uzete izjave skoro 2.000 svedoka i identifikovane 33 osobe za koje se sumnja da su sarađivale s Rusijom.

Zelenski: Marijupolj uništen, moramo da spasemo Odesu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je juče u obraćanju grčkom parlamentu putem video-linka da su Kijevu potrebni protivvazdušni odbrambeni sistemi, artiljerijski sistemi, municija i oklopna vozila da bi sprečili ruske napade. On je rekao da je južni lučki grad Marijupolj, u kojem su pre ruske agresije živeli i pripadnici grčke manjine, skoro potpuno uništen i pozvao Atinu da pomogne u sprečavanju da ista sudbina ne zadesi i Odesu.

- Moramo da spasemo Odesu uništenja kakvo je zadesilo Marijupolj - kazao je Zelenski.

Han: Za obnovu Ukrajine 200 milijardi dolara

Republika

Foto: Tanjug/AP

Johanes Han

Johanes Han, komesar EU za budžet i administraciju, izjavio je da će Ukrajini nakon rata s Rusijom biti potreban plan obnove sličan onome koji su SAD ponudile Evropi nakon Drugog svetskog rata. SAD su u okviru posleratnog Maršalovog plana izdvojile današnjih 200 milijardi dolara za ekonomsku i tehničku pomoć Evropi. Han je rekao da teret obnove Ukrajine ne bi smela snositi samo Evropska unija, nego bi u tome trebalo da učestvuju članice grupe G20, uključujući Rusiju.

Zeman: I Putina izvesti pred sud

Republika

Foto: Tanjug/AP

Miloš Zeman

Češki predsednik Miloš Zeman, koji je sve do početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara tvrdio da "Rusi nisu ludaci da to učine sada", kazao je sada da oni "očigledno jesu ludaci".

- Pre nekoliko dana sam objavio zahtev da krivci za ubijanje civila u Ukrajini budu izvedeni pred međunarodni sud. I mislim da će se to pre ili kasnije desiti. Svi krivci - kazao je Zeman i dodao da i ruskog predsednika Vladimira Putina treba izvesti pred sud.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Legionar

05.05.2022 09:54

Svako zašto ima svoje zato! Ameri i Zelenski najbolje znaju zašto su Rusi upali u Ukrajinu. Amerika je jedina zemlja koja od ovoga ima korist, sve ostale gube, mislite o tome!