PUTINOV PLAN B ZA UKRAJINU! Francuzi otkrili pet ciljeva Kremlja u bivšoj republici SSSR: Ovo je za njih egzistencijalni rat!

Autor: Republika

Svet

07.04.2022

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska agencija AFP objavila je detaljnu analizu rata u Ukrajini, naglavašajući da je konflikt daleko od kraja.

PUTINOV PLAN B ZA UKRAJINU! Francuzi otkrili pet ciljeva Kremlja u bivšoj republici SSSR: Ovo je za njih egzistencijalni rat!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin ima rezervni plan za Ukrajinu i ne namerava da se zaustavi na njenom istoku, tvrdi se u analizi francuske agencije AFP.

U njoj se ističe da je šef Kremlja izgleda odustao od prvobitnog plana da zauzme ukrajinsku prestonicu Kijev i svrgne vladu te zemlje, ali da i dalje napada istok i jug zemlje. Čak i po tom planu "B" koji su, kako tvrdi AFP, nametnuli ukrajinski otpor i ruski vojni porazi, Moskva ima višestruke ciljeve koji bi mogli produžiti sukob i izazvati još više smrti i uništavanja.

Agencija navodi da Rusija, to jest predsednik Putin, ima pet ciljeva u narednoj fazi rata.

Simbolična pobeda

- Čak i uz punu kontrolu nad medijima zahvaljujući nizu drakonskih mera, Putin će verovatno hteti da se do 9. maja pohvali nekim uspehom jer tog dana Rusija obeležava pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu - navodi AFP i citira izjavu Aleksandra Grinberga, analitičara Jerusalimskog instituta za bezbednost i strategiju (JISS).

- Putin je opsednut simboličnim datumima i istorijom, pa mu je očajnički potrebna neka pobednička slika pre početka maja - rekao je on.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Parada pobede obeležava se u Rusiji 9. maja

Bivši savetnik u Kremlju Sergej Karaganov, počasni predsednik moskovskog lobističkog centra, Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, rekao je da Rusija sebi "ne može da dozvoli da izgubi, pa joj je potrebna neka vrsta pobede.

- Ulozi ruske elite su veoma visoki - to je za njih egzistencijalni rat - rekao je za on za britanski nedeljnik The New Statesman.

Zauzimanje Marijupolja

I dok izgleda da se ruske snage povlače iz okoline Kijeva i drugih regiona na severu Ukrajine, to se ne događa kod jugoistočnog grada Marijupolja, koji je već nedeljama pod opsadom. Veruje se da bi zauzimanje Marijupolja bilo ključno za ruski cilj stvaranja teritorijalnog kontinuiteta od pripojenog Krima do Rusije.  

- Očekujem intenzivne borbe do konačnog povlačenja otpora iz Marijupolja - rekao je Grinberg.

Republika

Foto: Printskrin

Marijupolj je već sada sravnjen sa zemljom 

Severno se nalaze dve proruske separatističke regije pa bi zauzimanje tog grada omogućilo Moskvi da kontroliše veliki deo teritorije na istoku Ukrajine.

- Kada bi zauzele Marijupolj, ruske snage bi mogle da krenu gore na sever kako bi zauzele ostatak Donbasa i imale kontinuiranu kontrolu nad jugom Ukrajine i obalom Azovskog mora - rekao je Pjer Razu, direktor Mediteranske organizacije za strateške studije.

Osvajanje još teritorija 

Odmetnute regije Donjeck i Lugansk, kojima je Rusija u februaru priznala nezavisnost, nisu kontrolisale u celosti svoju teritoriju. Moskva insistira da njihovi čelnici treba da imaju punu administrativnu vlast i izgleda da je potpuna kontrola nad tim područjima ključni ratni cilj.

Rusija je ovog vikenda pokrenula napade na zapadnu luku Odesu i zapadni izvori ne isključuju amfibijski napad na grad, premda se to čini manje verovatnim.

- Ako bude proglašen prekid vatre po načelu "zadržite što imate", Rusija bi mogla da zadrži kontrolu nad nekoliko novih delova Ukrajine - rekao je Ivan Klisič, doktorat iz međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Tartu u Estoniji.

Dobijanje na vremenu 

Inače, zapadni izvori tvrde da se invazija pokazala veoma skupom za Ruse i kad je reč o ljudskim gubicima i uništavanju vojne opreme jer Ukrajinci pružaju daleko jači otpor nego je Kremlj očekivao.

Vojni analitičari napominju da je Rusija 1. marta započela prolećnu regrutaciju, i premda Moskva insistira da se novajlije ne šalju u Ukrajinu, oni bi mogli da se priključe borbama kada potpišu ugovore i prođu obuku.

- Rat je daleko od završetka... Uslediće nove ofanzive - rekao je Gustav Gresel, viši politički saradnik Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), dodajući da je ljudstvo "ključan resurs" koji Moskvi manjka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici 

Ali analitičari ističu i da bi dugi rat do iscrpljenja bio opasan i za Rusiju, imajući u vidu uspehe ukrajinske gerilske taktike poslednjih nedelja.

- Ako se ovo vremenom pretvori u dugi rat do iscrpljenja, Ukrajina je uopšteno u povoljnijoj poziciji - rekao je Majkl Kofman, direktor Ruskih studija pri Centru za pomorske analize u SAD, dok AFP primećuje da što rat bude duže trajao, to se više očekuje da će Kremlj primeniti jednu od svojih omiljenih taktika i nastojati da podeli Zapad na one države koje žele da zauzmu najčvršći mogući stav prema Moskvi i one pomirljivije.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading