NA AUKCIJI MIKELANĐELOV DAVNO ZABORAVLJENI CRTEŽ: Procenjuje se da može da dostigne cenu i do 30 miliona dolara

Autor:

Svet

06.04.2022

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mikelanđelov crtež, otkriven 2019. godine, biće ponuđen na prodaju sledećeg meseca od strane Christie's-a i mogao bi da košta 30 miliona evra, saopštila je u utorak britanska aukcijska kuća.

NA AUKCIJI MIKELANĐELOV DAVNO ZABORAVLJENI CRTEŽ: Procenjuje se da može da dostigne cenu i do 30 miliona dolara

Foto: pixabay.com

Crtež, jedno od retkih dela renesansnog italijanskog umetnika u privatnim rukama, prodat je 1907. u Parizu i naplaćen kao delo Mikelanđelove škole. Bio je u velikoj meri zaboravljen sve do 2019. godine, kada ga je specijalista Christie's prepoznao kao jednog od Mikelanđelovih.

Smatra se da je crtež jedno od ranih umetnikovih dela, s kraja 15. veka. Reprodukuje drhtećeg čoveka prikazanog na fresci, „Krštenje neofita“, od Masaccia. Još dve osobe stoje blizu njega na crtežu.

- Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića napravljenih u oblasti crteža starih majstora u dugo vremena - rekao je Stijn Alstins, Kristijev međunarodni šef odeljenja za crteže starih majstora.


- Pokazuje da Mikelanđelo radi dve stvari u isto vreme, osvrćući se na umetnike koji su mu prethodili, u ovom konkretnom slučaju Masaccia, kao i da se raduje sopstvenom radu i njegovom revolucionarnom aspektu – posebno prikazu čoveka. Telo koje postaje tako važan deo i u skulpturama, mislim na Davida u Firenci, ili na mnoge, mnoge figure koje je naslikao u Sikstinskoj kapeli - dodao je Alstin.

Delo je proglašeno za francusko nacionalno blago, što je sprečilo njegovo izvoz, ali je francuska vlada nedavno uklonila tu oznaku, dozvoljavajući da se crtež ponudi kolekcionarima bilo gde u svetu, saopštio je Kristi.

Planirano je da crtež bude izložen u Hong Kongu i Njujorku pre nego što bude na aukciji u Parizu 18. maja. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading