NEMA VIŠE RAJA, EMIRATI VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI!

Autor: b92.net, Republika

Svet

03.01.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porez na dodatu vrednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

RepublikaFoto: pixabay.com
Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz

Porez od pet odsto primenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama.

Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele da povećaju prihode u vreme snižavanja cena nafte. 


PDV je u ovim dvema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019. 

U UAE procenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama ili 3,3 milijarde dolara. 


Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz. 

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udeo oko 80 odsto. Obe zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase. 

U Saudijskoj Arabiji to uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu. U UAE su poskupele putarine i uvedena turistička taksa. 

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje ne plaća nikakav porez na svoju zaradu. 

Usled finansijske krize i smanjenja cene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading