UNIŠTEN JEDAN OD NAJJAČIH PUTINOVIH AVIONA! Ukrajinci tvrde: Mi smo ga oborili, letelica je slomljena na komade! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

04.04.2022

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident se dogodio u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, a Ukrajinci tvrde da su uspeli da obore trenutno najnapredniju rusku borbenu letelicu koja je u sreijskoj proizvodnji.

UNIŠTEN JEDAN OD NAJJAČIH PUTINOVIH AVIONA! Ukrajinci tvrde: Mi smo ga oborili, letelica je slomljena na komade! (FOTO, VIDEO)

Foto: twitter/tanjug/ap/printscreen

Putnov najmoderniji avion srušen u Ukrajini

Jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona, Suhoj Su-35s, srušio se u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, nekih 120 kilometara ugoistočno od Harkova, a Ukrajinci tvrde da su oni oborili moćnu letelicu.

Prvi je podatak o padu aviona objavio portal piše The Aviationist, a informacija da su za to odgovorne ukrajinske snage, nije potvrđena.

Pilot se, kako prenose mediji, na vreme katapultirao iz aviona te su ga ubrzo zarobile ukrajinske snage.

- Ukrajinci srušili moderan ruski borbeni avion, čuven po impresivnim manevarskim sposobnostima - prenose mediji. 

 

 

Ukrajinci su i ranije tvrdili da su oborili nekoliko letelica Su-35, ali te tvrdnje takođe nije bilo moguće nezavisno proveriti.

 

 

Inače, reč je o modernom ruskom borbenom avionu 4++ generacije (samo se Su-57 može smatrati modernijim, ali on još nije u serijskoj proizvodnji), čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima. Opremljen je naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti da locirati i prati više meta istovremeno.

 

 

Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa vazduh-vazduh raznih dometa, a po potrebi može da nosi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2.500 km/h, a radijus u kom može borbeno da deluje mu je 1.600 km.

Zasad ga koriste samo Rusija i Kina (koja je kupila 24 komada od Moskve). Navodno ga je kupio i Egipat, ali je na kraju odustao od posla te se opredelio za francuske Rafale.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading