Francuska zabrinuta zbog broja poginulih i uhapšenih u Iranu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.01.2018

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je zabrinuta zbog broja poginulih i uhapšenih u protestima u Iranu, izjavio je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, ne želeći da precizira da li će ove nedelje šef francuske diplomatije posetiti Teheran.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei je ranije danas optužio neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle nedelje, navodi Rojters

- Pravo na protest je osnovno pravo - naveo je portparol.

O tome da li će ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan doći u planiranu posetu Teheranu, portparol kaže da zasad o tome nema informacije, preneo je Rojters.

U sukobima tokom antivladinih protesta u Iranu ubijena je 21 osoba, a 450 uhapšeno. Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei je ranije danas optužio neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle nedelje, navodi Rojters.


- Poslednjih dana, neprijatelji Irana koriste različito oruđe, uključujući keš, oružje, politiku i obaveštajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj republici - naveo je Hamnei u izjavi postavljenoj na njegovom zvaničnom sajtu.

Navodi se da je Hamnei najavio da će se obratiti naciji povodom aktuelnih događaja "kada bude pravo vreme".

Predsednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je prethodno da bi uhapšeni demonstranti mogli da se suoče sa smrtnom kaznom kada se nađu pred sudom, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

- Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh - rekao je on danas, navodi Tasnim.

AP objašnjava da Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading