SPREČEN ATENTAT NA PREDSEDNIKA KAZAHSTANA! Uhvaćen špijun stranih službi, bio je naoružan do zuba!

Autor: Republika

Svet

03.04.2022

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državljanih Kazahstana je priznao da je delovao po nalogu i uputstvima strane države, ali nije otkriveno koja je zemlja u pitanju.

SPREČEN ATENTAT NA PREDSEDNIKA KAZAHSTANA! Uhvaćen špijun stranih službi, bio je naoružan do zuba!

Foto: Tanjug/AP

Kasim Žomart Tokajev na meti

U trenutku ekstremno napete situacije u čitavom svetu nakon što je Ruska Federacija napala susednu Ukrajinu i pokrenula lavinu nesigurnosti koje nijedna zemlja na planeti nije pošteđena, na meti pokušaja atentata našao se predsednik Kazahstana i blizak saradnik šefa Kremlja Vladimira Putina, Kasim Žomart Tokajev

Prema saopštenju Komiteta za nacionalnu bezbednost (KNB) Kazahstana, krajem marta uhapšen je državljanin te zemlje koji je radio za strane obaveštajne službe i planirao da izvrši napad na predsednika i brojne visoke zvaničnike.

- Agent stranih obaveštajnih službi uhapšen je 25. marta u kazahstanskoj prestonici Nur Sultanu - precizirala je pres-služba KNB, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, navodi se da je planirao da izvrši terorističke akte.

Njemu su tokom pretresa oduzeti snajperska puška strane proizvodnje sa prigušivačem, narkotici i velika suma novca. Oružje je u Kazahstan dovezeno u delovima u profesionalno kamufliranom obliku.

- Pored toga, agent je obavljao zadatke za promovisanje antiruske propagande u Kazahstanu i stvaranje rusofobnih pogleda u društvu objavljivanjem odgovarajućih materijala na društvenim mrežama - navodi se u saopštenju KNB i dodaje da je državljanin Kazahstana tokom preliminarne istrage priznao da je počinio navedena dela po uputstvu i u interesu strane države.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin 

Inače, protiv njega je pokrenut krivični postupak prema članu „Priprema za krivično delo i pokušaj krivičnog dela” i „Teroristički akt”.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading