HOLANDIJA SE SPREMA ZA SMRZAVANJE ZBOG "RATA" S RUSIJOM! Reagovala vlada, građanima poručeno: Obucite jakne i debele čarape!

Autor: Republika

Svet

03.04.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandska vlada na čijem je čelu premijer Mark Rute donela je drastične mere tokom ovih hladnih dana kako bi se smanjila zavisnost od energenata iz Rusije.

HOLANDIJA SE SPREMA ZA SMRZAVANJE ZBOG "RATA" S RUSIJOM! Reagovala vlada, građanima poručeno: Obucite jakne i debele čarape!

Foto: Tanjug/AP

Mark Rute i Vladimir Putin

Holandska vlada na čelu s premijerom Markom Ruteom sprema se za smrzavanje u vreme kada je evropski kontinent, iako je došlo proleće, pogodila neuobičajena zima za ovo doba godine i kada je zvanični Amsterdam rešio da u trenutku ekstremno zategnutih odnosa s Ruskom Federacijom, zbog njene invazije na Ukrajinu, smanji energetsku zavisnost od te zemlje. 

U skladu sa tim je vlada pozvala javnost da smanji grejanje svojih domova, prenela je nemačka novinska agencija dpa, a uz to je građanima savetovano da se ugreju na drugačiji način - obkačenjem jakni, džempera, rukavica i kapa. 

Osim toga, termostati će, kako su mediji preneli odluku vlade, u narednom periodu biti spušteni za dva stepena Celzjusovih u službenim institucijama u Holandiji kako bi se smanjila potrošnja energije. 

Vlada je poručila da želi da da dobar primer - prenela je holandska novinska agencija ANP i istakla deo saopštenmja Ruteovih saradnika. 

- Naši računi za energiju rastu, moramo postati manje zavisni od gasa iz Rusije i želimo da se borimo protiv klimatskih promena - navedeno je u dokumentu. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Energetska kriza pogodila je pola planete zbog ukrajinskog rata

Prema napisima ANP, u novinskim oglasima i putem internet kampanje građani su pozvani da greanje u domovima podese na najviše 19 stepeni.

- Obucite toplu jaknu ili džemper, deblje čarape i papuče - savetuje se u kampanji i dodaje: 

- Ako ostanete kod kuće, možda se termostat može smanjiti za jedan stepen - zaključeno je u pozivu.  

Podsetimo, Holandija je jedna od zemalja koja je najoštrije kritikovala Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina zbog izazivanja rata u susednoj Ukrajini, ali je priznala da bi joj odustajanje od ruskih energenata nanelo dalekosežne posledice.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
LALA

03.04.2022 10:04

NEMA tamo velike mrazeve. ZEMLJA cveca ,uvek je na plus

Maja

03.04.2022 10:55

Trazili su neka gledaju.

Odgovori 12 1
Spinovanje

03.04.2022 18:37

NE bojte se nece smrznuti