ANALITIČARI OBJAVILI PROCENE RATNIH ŽRTAVA: Rusija i Ukrajina kriju svoje gubitke!

Autor:

Svet

03.04.2022

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev nakon šest nedelja ruske invazije krije razmere svojih vojnih gubitaka, ali analitičari tvrde da su ih Ukrajinci zahvaljujući dobrim taktikama i godinama pripreme verovatno uspešno ograničili.

ANALITIČARI OBJAVILI PROCENE RATNIH ŽRTAVA: Rusija i Ukrajina kriju svoje gubitke!

Foto: Tanjug/AP

Skrivanje broja poginulih i uništene opreme standardna je praksa u doba rata. Ne čudi da su i Rusija i Ukrajina o gubitcima davale siromašne informacije koje je nemoguće proveriti, ali je vrlo verovatno da su one ublažene zbog podizanja morala.

- Nije jasno koliko su ukrajinske snage iscrpljene. Ne znamo - kazao je Majkl Kofman, specijalista za ruska pitanja. Ukrajina je obavila samo dva izveštaja o vojnom statusu otkada su 24. februara iz Moskve započeli invaziju sa željom da preuzmu sve važnije gradove u par dana.

Poslednji izveštaj je od 12. marta, kad su iz Kijeva izjavili o 1300 ubijenih vojnika od ukupno 130.000 pripadnika kopnenih snaga. Uzme li se u obzir standardna ratna razmera po kojem se računa troje ranjenih za svakog ubijenog vojnika, to bi značilo da je oko 5000 vojnika izvan borbe, ali analitičari kažu da je stvarna brojka verovatno mnogo veća.

Puno otkrivaju o ruskim gubicima

Iz Kijeva mnogo više otkrivaju o ruskim gubicima i tvrde da je dosad živote izgubilo 17.500 ruskih vojnika. Iz Moskve su 25. marta rekli da su nakon mesec dana borbe izgubili 1351 vojnika i da je ranjeno njih 3825, a potvrdili su i smrt jednog generala i višeg mornaričkog oficira. 

Iz NATO procenjuju da je od 150.000 do 200.000 ruskih vojnika smeštenih u Ukrajini, njih 30.000 do 40.000 ubijeno, ranjeno ili zarobljeno.

Iz ukrajinske vojske kažu da su ubili sedam ruskih generala, za šta Zapad smatra da je neobično visoka brojka umrlih među visokim vojnim činovnicima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini je odneo mnogo života

Savršeno pripremljeni

Iako je takva razlika u brojkama normalna u intenzivnom informacijskom ratu koji prati sukobe na zemlji, promatrači tvrde da je Ukrajina možda ipak uspešno ograničila gubitke. U sukobu napadači rizikuju veće gubitke od napadnutih, kažu analitičari, a Ukrajini je pomoglo i značajno unapređenje vojske u poslednjih osam godina.

Čak i uz pomoć vazdušnih raketnih napada, napadačke snage teško zauzimaju pozicije koje drže malobrojniji vojnici. Nedavna analiza Fondacije za strateška istraživanja sa sedištem u Francuskoj kaže da ovaj sukob "savršeno dokazuje" da obrambena vojska može biti otpornija od napadačke.

Utrostručen vojni proračun

Vojni proračun se 2021. utrostručio na iznos od otprilike 3.5 milijardi evra (3.9 milijardi dolara), iz Vašingtona su poslali 2.5 milijardi dolara vojne pomoći, a druge NATO članice poput Kanade i Britanije pomogle su pri obuci.

- Ukrajinci su bili savršeno pripremljeni i savršeno su rasporedili resurse - za AFP je kazao vojni izvor sa zapada koji je tražio da ga se ne imenuje.

Najnovija strana oprema poput preciznih protivtenkovskih raketa iz Britanije i SAD i turskih borbenih dronova Ukrajini su bili od velike pomoći u ograničavanju svojih gubitaka.

Zahvaljujući velikom broju neprofesionalnih vojnika spremnih na borbu za svoju zemlju, Ukrajina ima i dovoljan broj ljudskih resursa.

Na poznatom vojno-analitičkom blogu Oriks u subotu je objavljena procena, napravljena uz pomoć fotografija i videa borbi, po kojoj je Rusija izgubila 389 tenkova; više od 600 oklopnih vozila; 17 borbenih zrakoplova i tri vojna broda.

Procenili su da su Ukrajinci izgubili 88 tenkova, više od 200 oklopnih vozila, 12 mlažnjaka i 14 brodova.

- Za pogibije Rusa i gubitke opreme imamo brojne dokaze kakve nismo pronašli za ukrajinsku stranu - rekao je britanski vojni promatrač, koji je zamolio da ostane anoniman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading