FINSKA ŽELI U NATO!? Ministar odbrane Kaikonen: Biće pokrenuta rasprava u parlamentu - imamo RAT usred Evrope!

Autor:

Svet

01.04.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritisci da se neutralne zemlje opredele i stanu na stranu zapadnih država, a protiv Rusije, mogli bi da dovedu do toga da dve skandinavske države, Finska i Švedska pristupe severnoatlantskom savezu.

FINSKA ŽELI U NATO!? Ministar odbrane Kaikonen: Biće pokrenuta rasprava u parlamentu - imamo RAT usred Evrope!

Foto: Tanjug/AP

U ovom momentu, glasnija je Finska, a tamošnja vlast tvrdi da prvi put u novijoj istoriji većina od 5,5 miliona stanovnika (53 odsto) ove države podržava ulazak u NATO.

Da se Finskoj žuri, govori i najava vlasti u Helsinkiju da će već u aprilu u parlamentu biti pokrenuta rasprava o ulasku u ovaj savez, nakon čega bi mogao da usledi i formalni zahtev za članstvo.

- Imamo rat usred Evrope, nadomak Finske - obrazložio je ministar odbrane ove zemlje Anti Kaikonen.

Istovremeno, finska obaveštajna služba navela je da Helsinki očekuje da će susedna Rusija pokrenuti kampanju dezinformacija, kako bi uticala na debatu o pridruživanju Alijansi. Oni smatraju da su uticaj i nezakonite obaveštajne operacije Rusije među glavnim pretnjama nacionalnoj bezbednosti Finske.

U slučaju napuštanja neutralnosti, NATO trupe bile bi stacionirane duž 1.340 kilometara dugačke granice između Finske i Rusije. To bi, tvrde vojni stručnjaci, označilo eskalaciju ukrajinskog sukoba i opasnost za celu Evropu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nadomak Finske bukti rat u Ukrajini

- To može da se dogodi pod pritiskom Amerike i Velike Britanije, što će pokazati da u Finskoj postoje i snage koje su podložne spoljnim uticajima - kaže za general u penziji Mitar Kovač.

- Finska bi time ugrozila svoju bezbednost, a cilj Amerike je da se zametne što više sukoba na granicama Rusije, koji bi se kasnije proširili dalje na Istok. To bi bio i pokazatelj da NATO ne želi deeskalaciju sukoba u Ukrajini, nego militarizaciju cele Evrope, a možda i širi sukob.

I Švedska se koleba i analizira

Premijerka Švedske Magdalena Anderson izjavila je da ne isključuje mogućnost da i Švedska postane članica NATO-a, ali i ističe da želi da napravi dobro utemeljenu analizu. Ona je navela da je neutralnost koristila Švedskoj, ali da je bezbednosna situacija takva da se mora napraviti nova analiza. Šveđani nisu ratovali duže od dva veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading