KAD ĆEMO MI OVAKO? Poljska obelodanila registar pedofila i silovatelja

Autor: Republika

Svet

01.01.2018

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. januara Poljska je za javnost otvorila na internetu registar pedofila i silovatelja osuđenih za posebno brutalna silovanja u kome su imena i fotografije seksualnih prestupnika i mesto u kome žive, a taj javni deo registra sadrži 768 imena.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Pravo naše dece da budu zaštićena stavljamo iznad prava prestupnika na anonimnost. Država ima obavezu da štiti dete a ne pedofila. Prestupnik koji čini zlo deci mora da računa na surove posledice. Ne samo na višegodišnje kazne već i na gubitak anonimnosti - saopštio je  povodom otvaranja dela registra za javnost poljski ministar pravde Zbignjev Žobro.  

Registar osuđenih pedofila i brutalnih silovatelja dostupan je svakom na sajtu poljskog Ministarstva pravde i svako može iz njega da vidi kako pedofil izgleda, kako se zove i u kojem mestu živi i za kakvu vrstu krivičnog dela je bio osuđen, ali nema konkretne adrese.  

U glavni deo registra u kome je 2.614 imena, u kome su matični brojevi i konkretne adrese pravo pristupa javnost nema, već samo policija i tužioci, a takođe i vaspitne institucije, škole, organizatori letnjih škola i kurseva, jer imaju obavezu da pre nego što nekog novog zaposle provere da li je u registru.  

Od 1. oktobra 2017. godine kada je stupio na snagu Zakon o suzbijanju seksualnih krivičnih dela poljski sudovi imaju obavezu da u presudi pedofilu izreknu i zabranu obavljanja profesija koja podrazumeva brigu i vaspitavanje dece o čemu su do tada sudovi odlučivali po svom nahođenju, a ne automatski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading