UKRAJINCI U PANICI: Raskomadaće nas kao Jugoslaviju! Da li je ovo mapa NOVE UKRAJINE?

Autor: Dejan KATALINA

Svet

26.03.2022

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska televizija objavila mapu na kojoj je Ukrajina rasparčana na četiri dela, koja između sebe dele Rusi, Poljaci, Rumuni i Mađari.

UKRAJINCI U PANICI: Raskomadaće nas kao Jugoslaviju! Da li je ovo mapa NOVE UKRAJINE?

Foto: Tanjug/AP;Printscreen

Poljska želi da vrati deo Ukrajine, koji joj je Staljin oduzeo 1939. i pripojio Sovjetskom Savezu, a iste pretenzije imaju Rusi, Rumuni i Mađari.

TVP1 objavio je mapu na kojoj se vidi da je teritorija Ukrajine podeljena i isparčana tako da je u sklopu ove zemlje ostao samo mali deo oko Kijeva.

Republika

Foto: printscreen

Mapa koju je objavila poljska televizija

Ovu kartu preneo je bivši poslanik ukrajinske rade Ilja Kiva, dodajući kako to pokazuje spremnost Zapada da se promene granice bivše sovjetske republike.

- Mapa koja je prikazana na poljskoj televiziji. To je sve o čemu smo već ranije govorili i na šta je spreman Zapad - napisao je Kiva.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org

Ilja Kiva

Na objavljenoj karti, u sastavu Poljske prikazani su Lavovska, Ivano-Frankovska, Volinska, Rovnenska i Ternopoljska oblast Ukrajine. U sastavu Rumunije na toj karti je Černovička oblast, a u sastavu Mađarske Zakarpatje. Teritorije Odeske, Nikolajevske, Hersonske, Zaporoške, Dnjepropetrovske u Harkovske oblasti, kao i DNR i LNR, prikazane su u sastavu Ruske Federacije.

U sastavu Ukrajine, prema ovoj mapi, samo su centralne i severne oblasti te zemlje.

POLJSKA ŽELI ZAPAD

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da ne isključuje da bi Poljska, čije vlasti govore o neophodnosti slanja "mirovnog kontingenta NATO" u Ukrajinu, možda na taj način želi da kontroliše zapadne delove Ukrajine.

U svetlu toga da bi takva dejstva mogla da dovedu do direktnog sukoba Rusije i NATO, Lavrov je rekao da su poljske vlasti poznate po svojim "nestandardnim potezima", koji su povučeni da bi isprovocirali "velike nevolje".

KAO I JUGOSLAVIJA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da bi Ukrajina sama trebalo da donosi odluke o tome da li se odriče dela teritorije, izražavajući sumnju da bi tako nešto moglo da se dogodi.

Na ovakvu podelu su u Ukrajini ukazivali mnogi, a pre nekoliko meseci tim povodom oglasio se i ukrajinski političar Evgenije Muraev, rekavši da bi Ukrajina mogla da ponovi sudbinu Jugoslavije i podeli se na četiri dela.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, kao što su Poljska, Mađarska i Rumunija, imaju sopstvene ciljeve, ulažući novac u pogranična područja i aktivno dajući pasoše Ukrajincima.

- Mi nismo ekonomski samostalni, ne možemo sebe da izdržavamo, nemamo perspektivnu budućnost, živimo na kredit - rekao je tada Muraev, koji je tada anticipirao sve ovo što se sada dešava.

Staljin pola Poljske pripojio Ukrajini

Republika

Foto: pixabay.com

Josif Staljin

Sovjetske snage okupirale su istočnu Poljsku 6. oktobra 1939. i držale je okupiranom sve do leta 1941, kada ih je proterala nemačka vojska, koja je pokrenula operaciju "Barbarosa". Područje je bilo pod nacističkom okupacijom sve dok je Crvena armija nije opet osvojila u leto 1944.

Konferencija u Jalti dozvolila je Sovjetskom Savezu da anektira gotovo celu teritoriju druge poljske republike prema paktu Molotov-Ribentrop, dok je obnovljena Poljska zauzvrat dobila teritoriju prema zapadu, južnu polovinu istočne Pruske i teritoriju istočno od Odre.

Sovjetski Savez je anektiranu teritoriju dodelio Ukrajinskoj SSR i Beloruskoj SSR.
U avgustu 1945, kada je završio Drugi svetski rat, potpisan je granični sporazum između Sovjetskog Saveza i Poljske pod sovjetskom kontrolom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
xyx

26.03.2022 17:00

Koja je to usporedba?Jugoslavija je bila federacija suvernih republika,država,te nije raskomadana.Republike su u svojim granicama opstale.

Odgovori 6 67
QaSrb

27.03.2022 11:00

@xyx - Šta to lupetaš lažove jedan

Pekar

27.03.2022 07:56

Zar nije bila dovoljna jedna Jugoslavija, isto takve promene možemo očekivati i u drugim delovima Evrope. Samo je pitanje kako će se to odigrati. Rat nikako nije idealno rešenje.

Vesna

10.05.2022 05:09

Ipak su shvatili koga su izabraki za predsednika.Tako to biva kad se previse sniva, a tako se malo zna. Nisu oni bezveze nazvami Ukrajina.