RAT U UKRAJINI SE ODLUČUJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA! Visoki predstavnik EU: Ukrajinci pružaju izuzetan otpor - glavni cilj ruske invazije je PROPAO!

Autor:

Svet

24.03.2022

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je 27 zemalja EU da nastave sa naoružavanjem ukrajinske vojske jer će „o svemu biti odlučeno u narednih 15 dana“.

RAT U UKRAJINI SE ODLUČUJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA! Visoki predstavnik EU: Ukrajinci pružaju izuzetan otpor - glavni cilj ruske invazije je PROPAO!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

- Ukrajinski otpor je izuzetan. Ruska vojska ne uspeva da se probije više od 200 kilometara od svojih logističkih baza i izgubila je mnogo vojnika i tenkova, što možemo da vidimo preko satelita. i aviona - 74-godišnji Borelj rekao je u intervjuu španskoj javnoj televiziji TVE.

Upitan da li treće zemlje treba da nastave da šalju oružje ukrajinskoj vojsci kako bi nastavile njen navodni uspeh, Borel je odgovorio:

- Ovo je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u narednih 15 dana.

Upitan da objasni konkretan rok, on je dodao da "želi da kaže da to neće biti u roku od 24 sata".

- Otpor će se nastaviti koliko god je potrebno, ali cilj ruske invazije je propao - rekao je bivši španski ministar spoljnih poslova. Borelj je rekao da su Rusi izgubili trećinu svojih trupa u poslednjih mesec dana, koliko je trajala njihova invazija na Ukrajinu.

- Kada se sabere broj poginulih, ranjenih i zarobljenih, ostalo je 40.000 vojnika. To je procena - rekao je on. Borel tvrdi da je ukrajinski otpor razbio obruč oko Kijeva.

Republika

Foto: Tanug/AP

Đuzep Borelj

- Neki gradovi su u očajnoj situaciji, poput Marijupolja, ali izgleda da Rusi uopšte nisu sposobni da zauzmu Kijev. Zato je neophodno da se hitno nastavi pomagati (Ukrajincima) da nastave da pružaju otpor u narednim danima. Tako da im je potrebno Stingers i protivtenkovsko oružje je da pomognemo kao što smo to činili do sada - rekao je šef evropske diplomatije.

On je napomenuo da Rusija trenutno ne želi ni o čemu da pregovara jer želi da okupira teritoriju.

- On želi da pregovara u boljoj situaciji. Želi da završi okupaciju obale Crnog mora. Želi da dođe do istočne granice sa Moldavijom i tako odvoji Ukrajinu od mora. Ukrajina je spremna da pregovara u svakom trenutku, ali na druga strana nema sagovornika - rekao je on i dodao da će se pregovarati o prekidu vatre.

- To je prva stvar koja se radi u ovakvim situacijama - istakao je Borelj. On je odbio da govori o planovima NATO-a, rekavši da nije nadležan za vojnu alijansu, ali je rekao da NATO namerava da pošalje više trupa u svoje zemlje članice na istočnoj granici.

- Ali na dnevnom redu nema intervencije u Ukrajini -  zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading