BORBA ZA PREVLAST U KREMLJU, PUTINU ĆE SE UKRAJINA OBITI O GLAVU: Podele u ruskoj eliti, šefu Kremlja se drma fotelja?!

Autor:

Svet

23.03.2022

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok bukti rat u Ukrajini neki analitičari smatraju da su dani ruskog predsednika Vladimira Putina odbrojani.

BORBA ZA PREVLAST U KREMLJU, PUTINU ĆE SE UKRAJINA OBITI O GLAVU: Podele u ruskoj eliti, šefu Kremlja se drma fotelja?!

Foto: youtube.com/printscreen

- Šta god da Putin uradi, ne izgleda da može dugo da preživi - tvitovao je Anders Aslund, švedski ekonomista i bivši ekonomski savetnik vlada Kirgistana, Rusije i Ukrajine.

Aslund veruje da je već očigledno da su u Kremlju vodi velika borba za vlast.

Drugi koji smatraju da Putinova pozicija postaje nestabilna ukazuju na javno protivljenje Arkadija Dvorkoviča, dugogodišnjeg zvaničnika ruske vlade i bivšeg vicepremijera, ruskoj invaziji u Ukrajini, piše Glas Amerike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Dvorkovič je za američke medijeprošle nedelje rekao: "Moje misli su uz ukrajinske civile. Ratovi su najgora stvar s kojom neko može da se suoči u životu... uključujući i ovaj rat".

- Ratovi ne ubijaju samo neprocenjive živote. Ratovi ubijaju nadu i aspiracije, zamrzavaju ili uništavaju odnose i veze - objasnio je Dvorkovič.

Drugi iskusni analitičari koji prate Kremlj još nisu ubeđeni da je Putin u neposrednoj opasnosti, navodeći da se uglavnom protive oligarsi iz doba Jeljcina koji nemaju veliki politički uticaj i zastrašeni su moćnicima u Putinovom okruženju, poznatim kao "siloviki" koji, kao i ruski lider, dolaze iz bezbednosnog, obaveštajnog ili vojnog sektora.

Oni dele Putinov revanšistički cilj da se povrate teritorije izgubljene za vreme raspada Sovjetskog saveza.

- Postoji mišljenje da već ima podela među pripadnicima elite: bivšim Jeljcinovim oligarsima protiv Putinove konzervativne elite. To nije sukob ili političa borba: to je jednostavno slučaj gde dva tabora izražavaju suprotne stavove o daljim potezima u trenutnoj situaciji - smatra Tatjana Stanovaja, nezavisna analitičarka i saradnica Karnegi centra u Moskvi.

- Ovi prvi kontrolišu ekonomiju, a drugi politiku. Oligarsi su zastrašeni i pod pritiskom, dok konzervativne elite jašu sa izvučenim mačevima - naglašava Stanovaja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Dvorkovič je među retkim pripadnicima ruske političke elite koji su kritikovali Putinov rat protiv Ukrajine. I po svemu sudeći je već kažnjen zbog toga.

Ruski poslanici su ga odmah označili izdajnikom, a nekoliko dana nakon što je izrazio protivljenje invaziji, podneo je ostavku na položaj direktora Fondacije Skolkovo, organizacije za visoko-tehnološki razvoj koji je uspostavljen da bi se diversifikovala ruska ekonomija i izvan Moskve izgradila ruska verzija američke Silicijumske doline.

Fondacija je takođe objavila saopštenje u kojem je Dvorkovič osudio zapadne sankcije protiv Rusije i svetski poredak u kojem je "moguć nacizam i dominacija jedne zemlje nad drugima", što je aluzija na Sjedinjene Države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading