27. DAN AGRESIJE NA UKRAJINU! Rusija će pribeći nuklearnom naoružanju? U Mariupolju samo ruševine

Autor:

Svet

22.03.2022

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dešavanja 27. dana rata u Ukrajini.

27. DAN AGRESIJE NA UKRAJINU! Rusija će pribeći nuklearnom naoružanju? U Mariupolju samo ruševine

Foto: Tanjug/AP

Najvažnije informacije rata u Ukrajini, uživo.

22.20 - "Džonson da ne poredi Bregzit i rat u Ukrajini"

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko reagovao je danas nakon što je prethodno premijer Velike Britanije Boris Džonson uporedio rat u Ukrajini i Bregzit.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Petro Porošenko

- Koliko je Britanaca poginulo zbog Bregzita? Nijedan. Zamolio bih Džonsona da ne upoređuje ukrajinski otpor sa Bregzitom - kazao je Porošenko za Aj-Ti-Vi njuz.

21.12 - Zelenski će virtuelno učestvovati na samitu NATO u Briselu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće virtuelno na samitu NATO u četvrtak kako bi razgovarao o ratu sa Rusijom, ali tačni detalji još nisu precizirani, objavila je danas agencija Interfaks Ukrajina citirajući portparola Zelenskog.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Portparol Sergij Nikiforov rekao je da će Zelenski imati video obraćanje na samitu, ali i da bi mogao da učestvuje i u diskusiji, preneo je Rojters.

20:30 - Peskov: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje ako bude "egzistencijalno ugrožena"

20:12 - Kremlj: Putin razgovarao sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj.

Republika

Foto: tanjug/AP

Kremlj

Razgovor je održan na inicijativu predsednika Francuske, prenose RIA Novosti. Putin i Makron razgovarali su o Ukrajini, kao i o napretku trenutnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, dodaje se u saopštenju Kremlja.

20.10 - Šolc: Nemačka neće bojkotovati ruske energente...

Nemački kancelar Olaf Šolc još jednom je danas odbacio pozive da Nemačka bojkotuje ruske energente zbog ruskog napada na Ukrajinu. Šolc je danas izjavio da su sankcije već uvedene Rusiji i da pogađaju ekonomiju te zemlje, a da će sve to "biti samo još dramačnije svakoga dana", preneo je AP.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

U isto vreme, sankcije su osmišljene da budu "podnošljive" za one koji ih uvode, uključujući i dugoročno, dodao je on.

- Zbog toga pozicija Nemačke ostaje nepromenjena po energetskom pitanju - rekao je Šolc.

... Ali, Francuska hoće

Francuska naftna kompanija "Total Energies" saopštila je danas da više neće kupovati rusku naftu i naftne derivate. U saopštenju se dodaje da će Total obezbediti striktno poštovanje sadašnjih i budućih evropskih sankcija Rusiji, bez obzira na posledice po upravljanje imovinom te kompanije u Rusiji.

19.25 - Poljanski: Rusija nije planirala ni napala hemijske objekte

Rusija nikad nije planirala napade na ukrajinske objekte sa opasnim hemikalijama i nikad ih nije napala, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN.

- Želeli bismo da ponovimo da ruske oružane snage nikad nisu planirale niti su izvele udare na bilo koji ukrajinski objekat gde su skladištene toksične supstance - rekao je Poljanski.

19.05 - "U Mariupolju nije ostalo više ništa, samo ruševine"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da od Mariupolja nije ostalo ništa u trenutku kada je Kijev apelovao na Rusiju da dopusti evakuaciju civila u opkoljenom lučkom gradu.

- Tamo više ništa nije ostalo. Samo ruševine - rekao je Zelenski u videoobraćanju italijanskom parlamentu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mariupolj ruševine

Dok se Zelenski obraćao Italijanima, veće Mariupolja saopštilo je da su ruske snage bacile dve bombe na grad, ne navodeći detalje o žrtvama ili šteti. "Još jednom je jasno da okupatori nisu zainteresovani za Mariupolj. Oni žele da ga sravne sa zemljom i da od njega ostane samo pepeo", saopštilo je veće. Rusija negira da je gađala civile.

18.45 - Čavušoglu: Lideri NATO da se fokusiraju na primirje u Ukrajini

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da ovonedeljni sastanak lidera NATO treba da bude fokusiran na načine obezbeđivanja primirja u Ukrajini, a ne samo na sankcije.

- Prvi cilj svih treba da bude prekid vatre - rekao je Čavušoglu novinarima na marginama Organizacije islamske konferencije u Pakistanu, prenosi agencija AP.

Čavušoglu je poručio da bi "trebalo da se zaustavi rat koji trenutno traje i da bi svako trebalo da se ponaša odgovorno i konstruktivno".

18.20 - SAD i NATO veruju da bi Belorusija mogla da napadne Ukrajinu

Zaničnici SAD i NATO veruju da bi Belorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u napadu protiv Ukrajine, kao i da ta zemlja već preduzima korake da to učini, javlja Si-En-En. Sve je "verovatnije" da će Belorusija ući u sukob, rekao je za tu američku televizijsku mrežu vojni zvaničnik NATO.

- Putinu je potrebna podrška. Bilo šta bi pomoglo - pojasnio je zvaničnik.

17.50 - Rusija traži da SB UN glasa o nacrtu rezolucije o situaciji u Ukrajini

Rusija je zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasa o nacrtu rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Da, sutra će biti glasanje. Mislimo da je ovo pravo vreme - rekao je Poljanski, prenosi agencija TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SB UN

Ruski nacrt rezolucije o Ukrajini poziva na prekid vatre kako bi se evakuisali svi civili, obezbeđujući zaštitu civila i civilnih objekata. Prema ranijim izveštajima, Sekretarijat UN je dobio tekst zapadnog nacrta rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Dokument je zasnovan na nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN koju su ranije pokrenule Francuska i Meksiko. Sednica Generalne skupštine UN nastaviće sa radom sutra.

17.45 - SB UN večeras o otrovnim hemikalijama u Ukrajini

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da će Savet bezbednosti UN razmatrati večeras o, kako se navodi, incidentima vezanim za otrovne hemikalije u Ukrajini.

- Danas će Savet bezbednosti UN razmotriti situaciju sa incidentima povezanim sa hemijskim supstancama u Ukrajini - navodi se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

16.12 - Poljska predložila da Rusija bude isključena iz G20

Poljska je danas saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svetskih ekonomija G20 i da je taj predlog dobio pozitivan odgovor. Poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Pjotr Novak rekao je da se o tome razgovaralo na sastancima održanim u Vašingtonu prošle nedelje.

- Tokom sastanaka sa, između ostalih, američkom sekretarkom za trgovinu Ðinom Raimondo, dali smo predlog da se Rusija isključi iz G20, što je naišlo na pozitivan odgovor i odobrenje, a stvar treba predati predsedniku Džozefu Bajdenu - rekao je Novak novinarima u Varšavi.

15.55 - Nestao ratni fotoreporter

Maks Levin, koji je radio na terenu, u zoni borbenih dejstava izvan Kijeva je nestao, rekao je izveštač za odbranu Kiiv Independenta Ilija Ponomarenko.

 

 

Sa Maksom niko nije imao kontakt od 13. marta.

15.45 - Poziv Narodne banke Ukrajine

Narodna banka Ukrajine pozvala je međunarodne bankarske grupe da zaustave rad svojih filijala i podružnica u Rusiji, saopštila je banka.

15.39 - Sprečen četvrti atentat na Zelenskog?

Ukrajinska protivobaveštajna služba zaustavila je mogući atentat na ukrajinskog predsednika.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

15.08 - Gutereš: Ima napretka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da postoji napredak u situaciji u Ukrajini.

 

 

14.42 - Šta je Abramovičevom jahtom?

Superjahta koja se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem pristala je danas u tursko turističko odmaralište Marmaris, saopštio je Rojtersu izvor iz luke, dan nakon što je još jedna njegova jahta pristigla u obližnji Bodrum.

- Grupa ukrajinskih klinaca, članova jedriličarskog kluba, pokušala je da spreči pristajanje jahte Romana Abramoviča u Bodrum. Jahta je pristala samo uz pomoć policije - naveli su mediji.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

14.38 - Uklonjeno preko 65 bombi i mina

Tokom ove nedelje, demineri su uspeli da neutrališu više od 65 eksplozivnih naprava. Ovo je saopšteno u Državnoj Službi za hitne situacije Ukrajine.

 

 

14.22 - UDARNO! EU očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji za nekoliko dana

Peter Stano, portparol Evropske unije, kaže da se Srbija poslednjih nedelja pridružila nekim od pređašnjih odluka EU, uključujući i one koje se tiču Krima, ali da za razliku od Severne Makedonije i Albanije, Beograd još nije stoprocentno usklađen sa svim odlukama EU, uključujući i sankcije Rusiji.

Šok ddluka Azerbejdžana

Azerbejdžan je prekinuo snabdevanje Karabaha gasom, što dovodi do humanitarne katastrofe, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije.

- Mi očekujemo da će se Srbija postepeno uskladiti  sa svim odlukama. Ovde nisu u pitanju ekonomski interesi, niti je ovo pitanje izbora, ovde se radi o moralnim principima. EU sankcije su tu da bi sprečile Putina da finansira agresiju protiv nezavisne i suverene zemlje i njenih naroda. To je ono što pokušavamo da objasnimo našim partnerima sa Zapadnog Balkana i širom sveta - kaže Stano.

14.03 - Italijani tvrde da su otkrili Putinovu jahtu

Misteriozna superjahta od 639 miliona evra, usidrena tik uz obalu Toskane, u vlasništvu je ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrde Italijani.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti

13.51 - Podoljak: Borimo se protiv "ruskog sveta"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak oglasio se na Tviteru i poručio da se ovaj rat ne vodi zbog teritorija, trgovine ili embarga na naftu.

- Ukrajina se 27. dan bori za svoju slobodu, protiv invazije varvara, nečovečnosti i masakra civila. Protiv svega što simbolizuje "ruski svet" - napisao je Podoljak.

 

 

13.23 - Ugašeni požari u oblasti nuklearke u Černobilju

Ukrajinski ministar za prirodne resurse izjavio je danas da su požari ugašeni u oblasti nuklearne elektrane u Černobilju, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Prethodno su ukrajinske vlasti optužile ruske snage da su namerno podmetnule požar ili ga izazvale artiljerijskim granatiranjem, prenosi agencija AP.

13.20 - Lukašenko: Pšenica je novo zlato i nafta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nazvao je pšenicu novim zlatom i naftom i podvukao važnost prolećne setve u Belorusiji.

- Pšenica je danas praktično novo zlato i nafta. Moguće je da će biti i skuplja. S obzirom da je Ukrajina jedan od osnovnih svetskih dobavljača teško da se može sprovesti celokupna kampanja za setvu kada će cene i dalje rasti - citira Lukašenka Telegram kanal „Pul prvog“.

12.58 - Peskov: Ne objavljujemo detalje

Kremlj ne objavljuje detalje pregovora delegacija Rusije i Ukrajine kako ne bi naštetio pregovaračkom procesu, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući mogućnost održavanja referenduma u Ukrajini o kompromisu sa Rusijom, on je podsetio da je Ukrajina suverena država koja poseduje određene unutardržavne procedure.

On nije saopštio datum nastavka pregovora Rusije i Ukrajine, naglasivši da se radi o fleksibilnom rasporedu.

- Stav Rusije na pregovorima o Ukrajini je formulisan i usmeno i u pisanoj formi, dokumenta je Kijev dobio, ali neće biti objavljeni - istakao je Peskov.

Poslanici glasali

Poslanici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta glasali su danas za usvajanje dokumenta kojim se pokreće parlamentarna istraga o radu bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

Kako prenosi agencija TAS S, dokument predviđa formiranje posebne komisije po ovom pitanju zajedno sa Savetom Federacije, koji je gornji dom ruskog parlamenta.

12.57 - Ruski ministar: Izgubili smo 78 aviona 

U inostranstvu je zaplenjeno 78 ruskih aviona, saopštio je danas ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, prenela je agencija Interfaks.

Usled međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi zbog napada na Ukrajinu, veliki broj proizvođača aviona prekinuo je isporuke letelica, avio-delova i pružanje usluga servisiranja Rusiji, navodi Interfaks i dodaje da ruske avio-kompanije imaju 515 aviona iznajmljenih iz inostranstva.

- Izgubili smo 78 aviona - rekao je Saveljev, precizirajući da su ti avioni zaplenjeni u inostranstvu i da neće biti vraćeni Rusiji, prenosi Rojters.

12.35 - Zelenski razgovarao sa papom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao sa papom Franjom o situaciji u Ukrajini i da bi pozdravio posredničku ulogu Svete stolice u pregovorima sa Rusijom.

- Rekao sam Njegovoj Svetosti za tešku humanitarnu situaciju i blokiranje koridora za spašavanje od strane ruskih trupa. Posrednička uloga Svete Stolice kojom bi se okončala ljudska patnja, je nešto što bi pozdravili - naveo je Zelenski u poruci na Tviteru, prenosi Rojters.

12.31 - Sedam požara kod Černobilja

Sedam požara, verovatno izazvanih artiljerijskim granatiranjem ili paljevinom, izbilo je u oblasti oko nuklearne elektrane Černobilj.

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.28 - Berlin: Sankcije će dovesti do prehrambene krize

- Kao i Ukrajina, Rusija snabdeva svetsko tržište preko potrebnim poljoprivrednim proizvodima, kao što je žito. Sankcije u ovoj oblasti dovešće do daljih nestašica i povećanja cena, a posebno će pogoditi siromašne zemlje - naglasio je predsednik Nemačke istočne biznis asocijacije. 

Kijev: Uništeno 10 bolnica

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško izjavio je danas da je deset bolnica potpuno uništeno od kada je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini.

On je rekao da ostale bolnice nije bilo moguće opskrbiti lekovima i drugim zalihama zbog sukoba koji su se vodili u blizini, prenosi Rojters.

12.12 - Ukrajina apeluje na Rusiju da dozvoli koridor u Mariupolju

Ukrajina je danas uputila novi apel Rusiji da dozvoli humanitarni koridor u Mariupolju i da pusti civile da izađu iz ovog opkoljenog grada.

- Zahtevamo otvaranje humanitarnog koridora za civile - saopštila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

11.59 - Zelenski: Ukrajina je za Ruse kapija Evrope

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas italijanskom parlamentu da je njegova zemlja na ivici preživljavanja zbog rata sa ruskim snagama i upozorio je da je cilj Moskve da se probije do ostatka Evrope.

- Za ruske trupe Ukrajina je kapija Evrope, u koju žele da provale, ali se varvarstvu ne sme dozvoliti da prođe - rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze italijanskim poslanicima, prenosi Rojters.

Rim: Zamrznuta imovina ruskih oligarha

Premijer Italije Mario Dragi rekao je da je zemlja zamrznula imovinu „ruskih oligarha“ koji su potpali pod sankcije EU u iznosu većem od 800 miliona evra.

11.53 - Ukrajina: Skoro 1.000 zgrada uništeno u Harkovu

Skoro 1.000 zgrada uništeno je u granatiranju Harkova, koje su izvele ruske snage, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

Kako je navela, većinom je reč o stambenim zgradama.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, ruske snage više od tri nedelje granatiraju Harkov, koji se nalazi oko 50 kilometara od granice sa Rusijom.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, najmanje 500 civila je ubijeno u Harkovu.
 

11.50 - Poruka Peskova

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odgovorio na pitanje da li Moskva uzima u obzir mišljenje Rusa koji ne podržavaju operaciju u Ukrajini.

- Ogromna većina građana, a statistike i ankete pokazuju da je to preko 75 odsto, podržava specijalnu operaciju, podržava akcije predsednika Rusije - kazao je Peskov.

11.46 - Uzimanje Kijeva je samoubistvo za Rusiju?

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič rekao je da je preuzimanje kontrole nad Kijevom i dalje prioritet za Rusiju, ali da bi pokušaj da se to učini bilo "samoubistvo" za Moskvu.

On je dodao da bi sukob mogao da se završi za dve do tri nedelje.

11.16 - UN: 3,5 miliona izbeglica

Agencija UN za izbeglice saopštila je danas da je više od 3,5 miliona izbeglica do sada napustilo Ukrajinu zbog ruske invazije, prenosi AP.

Kako je navedeno u saopštenju Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), 3.528.346 osoba je do sada izbeglo iz Ukrajine, nakon početka ruskog napada 24. februara.

Venčanje u skloništu

Ukrajinska vlada objavila je fotografiju iz opkoljenog grada Marijupolja na kojoj se nalazi mladi bračni par koji se venčao u skloništu.

 

 

10.55 - Zelenski o deci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski po prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu progovorio je o svojoj deci.

Opširnije možete čitatati u posebnoj vesti.

10.44 - Ministarstvo trgovine Rusije: Trebalo bi formirati sajber vojsku

Zamenik ministra industrije i trgovine Rusije Vasilij Špak predložio je formiranje sajber vojske u Rusiji kao i državnih aparata za odbranu od sajber napada.

- Predlažem Ministarstvu odbrane da se formira sajber vojska i državni aparati za odbranu od sajber napada kako bi se obezbedila sigurnost u toj sferi. Time bi se omogućilo zapošljavanje i razvijanje profesionalnih kompetencija naših eksperata, a zemlja bi imala velike koristi od toga - rekao je Špak na zasedanju komiteta Državne dume za informacionu politiku, informacionu tehnologiju i veze.

Tokio: Ruski ambasador pozvan na razgovor

Ruski ambasador je pozvan u japansko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je iskazan protest u vezi sa odlukom Moskve da se povuče iz dijaloga o mirovnom sporazumu, prenosi Kjodo.

10.19 - RUSKA VOJSKA OSTAJE BEZ NOVIH TENKOVA? 

Ukrajinska vojska navodi na svom Fejsbuk profilu da kompanija Uralvagonzavod, koja proizvodi i remontuje ruske tenkove, obustavlja rad u jednoj od svojih fabrika u Čeljabinsku zbog nedostatka delova iz uvoza.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

10.17 - Civili da napuste grad

Gradonačelnik Borispolja koji se nalazi na 37 kilometara od Kijeva Vladimir Borisenko pozvao je civile da napuste grad, javlja RBK.

10.15 - Medved: Nema razgovora sa Japanom

- Rusija je odbila da razgovara o mirovnom sporazumu sa Japanom - odluka je istorijski opravdana, zakasnela i pravična - napisao je Dmitri Medvedev.

 

 

10.07 - Ukrajina: Od početka sukoba poginulo 117 dece

Ukrajinski Parlament je jutros saopštio da je od 24. februara do 22. marta ubijeno 117 dece, dok je njih 155 povređeno.

Najveći broj žrtava zabeležen je u Kijevu, Harkovu i Čeringovu.

 

 

10.03 - Rusija isplatila još jednu obavezu prema stranim kreditorima

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je u potpunosti isplatilo kupon na evroobveznicu koja dospeva 2029. godine, što je drugo po redu uspešno izmirivanje njenih obaveza po osnovu stranog duga u proteklih nedelju dana.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ruski državni depozitar za poravnanja dobio je 65,63 miliona dolara za isplatu kupona, prenosi Rojters.

10.01 - FED: Previsoka inflacija

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel poručio je da će centralna banka preduzeti oštre mere protiv inflacije koja, kako kaže, ugrožava inače snažan ekonomski oporavak.

Tržište rada je veoma snažno, ali je inflacija previsoka - naveo je Pauel u govoru pred članovima Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE), prenosi CNBC.

9.49 - Peking Vašingtonu: Kontramere!

Peking je zapretio SAD protivmerama za sankcije kineskim zvaničnicima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je Vašington „glavnim prekršiocem ljudskih prava u svetu“. 

DNR: Situacija u Mariopolju

DPR je saopštila da je u Mariupolju u početku bilo do 14 hiljada nacionalista, a da ih je sada otprilike upola manje.

9.42 - Osuđen Navaljni

Sud u Moskvi proglasio je danas opozicionog lidera Alekseja Navaljnog krivim za prevaru posebno velikih razmera, objavljeno je danas.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

9.37 - Ruska avijacija uništila više od 100 ciljeva u Ukrajini

- Ruska borbena avijacija pogodila je 137 vojnih objekata u Ukrajini, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- U protekla 24 časa operativno-taktična avijacija pogodila je 137 vojnih objekata u Ukrajini. Među njima su šest komandnih i komunikacionih centara, dva višecevna raketna bacača, jedan protivvazdušni raketni sistem, osam skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 101 mesto gde je bila nagomilana borbena tehnika - rekao je Konašenkov.

8.39 - Bajden: Putin je sateran uza zid

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je Vladimir Putin "sateran uza zid" i da njegovi postupci i optužbe ka ukrajinskoj strani u ratu "najavljuju njegov sledeći potez".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Cena nafte

Cena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu u slučaju zabrane ruskih isporuka.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.28 - Pentagon: Rusija počinila ratne zločine

 Američki Pentagon je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i dodao da će pomoći u prikupljanju dokaza o njima, optužujući Kremlj da izvodi neselektivne napade kao deo namerne strategije u sukobu.

- Svakako vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na brifingu za novinare, preneo je Rojters.
 

8.25 - Evakuacija iz Mariupolja

Ministarstvo odbrane Turske očekuje da će evakuacija civila iz Mariupolja biti obavljena u narednim danima i satima.

07:25 - Generalštab: Ruske trupe blokirale pristup Azovskom moru

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su ruske trupe zauzele kopneni koridor ka Krimu i blokirale Ukrajini pristup Azovskom moru, prenosi Ukrinform.

Dodaju da su ruske snage izgubile ofanzivni potencijal i da nastavljaju da povlače rezerve iz udaljenih regiona Rusije.

7.07 - 300 ruskih vojnika odbilo da posluša naredbu, povukli se

Ukrajinska vojska objavila je da je 300 ruskih vojnika odbilo da posluša naredbu u regiji Oktirka kod Sumija na severoistiku Ukrajine. Tvrde da su vojnici "napustili područje operacije". Ova tvrdnja zasad nije nezavisno proverena.

6.50 - Zelenski: Ukrajinske snage usporavaju ruski napredak

U videoporuci objavljenoj sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska pruža žestok otpor ruskim snagama, kao i da usporava njihovo napredovanje.

 

Dodao je kako je iznad Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, srušen ruski avion.

 

6.48 - Rusija zaustavlja pregovore sa Japanom 

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu sa Japanom i zamrzla je zajedničke privredne projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo bes u Japanu.

 

02:09 - SAD su poslale novu pošiljku oružja Ukrajini

Nova bezbednosna pomoć Sjedinjenih Država od 800 miliona dolara će uključivati 100 naoružanih dronova. Isporuke bi trebalo da počnu u narednih nekoliko dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
beogradjanin

22.03.2022 09:24

Rat je pakao... svi znamo...doziveli smo ga. Ali jel normalan Zelenski, pune ga oruzjem i znaju da ne moze da pobedi Rusiju... A zapad ce da ratuje proziv rusije DO ZADNJEG UKRAJINCA. Zabole ih... I sta god da se desi oni ce da slave... i optuzuju Rusiju... A istrebili su crveni narod, porobili crni, zuti su im pravili pruge isto kao robovi... a sada beli moraju da ih slusaju... sta reci.. DEMOKRATIJA NA DELU.

Odgovori 13 0