KRVAVE ULICE IRANA: Ubijeni demonstranti!

Autor: Tanjug

Svet

31.12.2017

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranska poluzvanična agencija Mehr objavila je da je tokom noći ubijeno dvoje demonstranata na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, što su prvi smrtni slučajevi zabeleženi na ovim demonstracijama, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umešanosti "neprijatelja revolucije" i Islamske države, kao i da su na demonstrante pucali "strani agenti".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Krvavi protesti

Američka agencija navodi da ove demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, deluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsedničkih izbora.

- Okupljanje je trebalo da bude okončano mirno, ali se, nažalost, zbog prisustva agitatora, to nije desilo. Nijedan metak policija i bezbednosne snage nisu ispalili u ljude - saopštile su vlasti Lorestana, ne navodeći uzrok smrti dvoje demonstranata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstranti u panici

Zvaničnik: Pucali strani agenti

Rojters prenosi da je zamenik pokrajinskog guvernera Habibolah Hodžastehpur za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali "strani agenti", a ne policija.

- Nasilni sukobi izbili su u subotu na nelegalnim demonstracijama u Dorudu i nažalost dvoje ljudi je ubijeno. Nijedan metak policija i bezbednosne snage nisu ispalili. Pronašli smo dokaze umešanosti neprijatelja revolucije, Takfiri grupa i stranih agenata u ovom obračunu - rekao je Hodžastehpur.

Rojters objašnjava da se pojam "Takfiri" odnosi na sunitske ekstremiste, a posebno na Islamsku državu.

RepublikaFoto: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp podržao je proteste u Iranu i upozorio da "represivni režimi ne mogu da traju večno".

- Ceo svet razume da dobri građani Irana žele promene i da se iranski lideri, osim američke vojne sile, najviše boje iranskih građana - napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

On je u sledećem tvitu napisao da "represivni režimi ne mogu da traju večno" i da će doći dan kada će građani Irana imati izbor.

- Svet gleda - naveo je Tramp.

U nekoliko većih iranskih gradova tokom vikenda održani se protesti, a vlasti su saopštile da je oko 50 osoba uhapšeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading