PUTINOV RAT NA PET FRONTOVA! Ukoliko osvoji Kijev i Harkov podeliće Ukrajinu na dva dela!

Autor:

Svet

20.03.2022

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki vojni analitičar Bil Rođio objavio izveštaje i prognoze Pentagona.

PUTINOV RAT NA PET FRONTOVA! Ukoliko osvoji Kijev i Harkov podeliće Ukrajinu na dva dela!

Foto: Tanjug/AP;Printscreen

Bil Rođio, američki vojni analitičar i urednik lista The Long War Journal, pozivajući se na izveštaje i analize Pentagona, ocenio je da je Zapad godinama potcenjivao Vladimira Putina, te da je to, pored ostalog, dovelo do rata u Ukrajini.

- Pogled na rusku vojnu ofanzivu pokazuje da je postojao plan za invaziju punog razmera, koji Rusija sada provodi - napisao je Rođio u analizi za Dejli mejl.

Takođe navodi da se rat, osim na istoku Ukrajine (Putin je proglasio nezavisnost ovih oblasti), vodi na još četiri fronta. U fokus stavlja bitke koje se vode oko Kijeva i Harkova, dva najveća ukrajinska grada.

Ukoliko Rusi zauzmu Kijev i krenu dalje ka jugu, spojiće se sa snagama na krimskom frontu, ukazuje vojni ekspert. Pozivajući se na izveštaje Pentagona, Rođio kaže da će to na terenu značiti podelu Ukrajine na dva dela.

Da je ruska strategija, manje-više, takva, vidi se i iz šturih objava ruskih medija o planovima njihove vojske. Moskovski vojni analitičari tako pišu da Rusija u invaziji na Ukrajinu koristi strategiju "Potkovica", unutar koje bi trebalo da se nađu elitne ukrajinske snage. Završni čin te strategije je faktička podela Ukrajine na istočni i zapadni deo duž linije reke Dnjepar, što se podudara s analizom Amerikanca.

Raspored ruskih snaga pred invaziju, ocenjuju analitičari, jasno je sugerisao koji će biti glavni pravci napredovanja i gde bi ruske jedinice, koje kreću s različitih tačaka, trebalo da se spoje. Naravno, ne treba zaboraviti ni ulogu trupa iz Donjecka i Luganska, čije je dejstvo koordinirano s regularnom ruskom armijom.

U početku je nekima delovalo da nema plana i da se sve izvodi dosta haotično, međutim, kako su prolazili dani, gledajući mapu napredovanja Rusa, sve je postalo jasnije. Fokus je očigledno na tome da se elitne snage ukrajinske vojske, njih nekoliko desetina hiljada, koje su mahom bile stacionirane ka Donbasu, okruže s tri strane i ostavi se samo koridor ka zapadu ili, u krajnjem slučaju, da se krug potpuno zatvori. Njima bi tada ostalo samo da se povuku ili budu desetkovane.

To, naravno, nije jednostavan zadatak za Ruse s obzirom na to, kako navode ukrajinski vojni stručnjaci, da su se snage lojalne Kijevu osam godina ukopavale, izgradivši čvrstu mrežu nadzemnih i podzemnih bunkera i drugih objekata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Očajno pero

20.03.2022 14:46

Ukoliko ih opkole, mogu samo da kopaju tunel prema zapadnoj Ukrajini, ako uspeju da iskopaju dovoljno brzo. Čim budu ostale samo ukrajinske jedinice stižu Tosočka 1 i 2 i kreće katastrofa za te jedinice. Jedna baterija pokrije 100 hektara termobaričnom municijom gde ne ostaje kamen na kamenu. Neće Rusi sa njima voditi rovovsku borbu. Sa neba bespilotne letelice i avioni sa zemlje Tosočke. Ko preživi pričaće. Prva grupa koja ne bude imala sreće već dočekaju prvi udar Tosočke neće imati ko od njih da prenese iskustva. Posle toga ostali će se sami predati.

Odgovori 15 3