TRI OPCIJE ZA KRAJ RATA! Ovo su scenariji za epilog ruske invazije!

Autor:

Svet

20.03.2022

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je u opticaju - od završetka konflikta do 9. maja do višegodišnjih borbi do iznemoglosti

TRI OPCIJE ZA KRAJ RATA! Ovo su scenariji za epilog ruske invazije!

Foto: Profimedia

Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara prioritetna su pitanja kako i kada bi konflikt mogao biti završen.

U haosu rata, bitkama na frontu i za diplomatskim stolom, prognozirati epilog rata ume biti nezahvalan, ali su poznavaoci predvideli moguće scenarije (pogledajte okvire).

Opcije su raznovrsne, od toga da bi se rat mogao završiti uskoro dogovorom dvojice lidera Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, pa i do 9. maja - simbolično kada se slavi Dan pobede nad fašizmom, pobedom Rusije, do tvrdnji da je ishod neizvestan i da će konflikt trajati godinama, do iznemoglosti.

Podela po ugledu na dve Nemačke

Svrha agresije na Ukrajinu mogla bi, prema nekim tumačenjima, da bude podela te države po modelu zapadne i istočne Nemačke, nakon Drugog svetskog rata.
Ova podela tada je označila početak Hladnog rata, koji se sada vratio u Evropu s početkom rusko-ukrajinskog sukoba. Putin bi, kako je prenosio Rojters, mogao sa zapadnom Ukrajinom, gde većina stanovništva govori ukrajinski umesto ruskog, da uspostavi odnos kakav ima s Belorusijom. Takvom strategijom, ako Putinu pođe za rukom, Moskva bi kontrolisala istočnu Ukrajinu i celokupnu ukrajinsku morsku obalu, ali ne i zapadnu Ukrajinu, čime bi izbegla velike finansijske troškove duge okupacije te oblasti.

Diplomatsko primirje

Trenutno razgovore vodi oružje, ali put dijaloga mora uvek ostati otvoren, rekao je Antonio Guteres, generalni sekretar UN, na pitanje da li je moguće neko diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Izlaz pak neki vide i u tome da Ukrajina prihvati da Rusija ima vlast nad Krimom i delovima Donbasa. A da, s druge strane, Putin prihvati ukrajinsku nezavisnost i pravo da produbi veze sa zapadom

Fijasko Putina

To je scenario prema kom ekonomske sankcije guše Rusiju, Putin gubi podršku javnosti, možda dođe i do pretnje revolucijom. Ne isključuje se mogućnost da tome prethodi izdaja i da Putinu leđa okrenu i članovi vojne, političke, ekonomske elite, naročito ako Zapad jasno poruči da će sankcije biti ukinute bude li Putin zamenjen umerenijim šefom Kremlja. Neki su mišljenja da bi moglo doći i do krvavog puča, naročito ako oni koji su dosad imali koristi od Putinove vladavine zaključe da on više ne može braniti njihove interese.

Šta kažu svetski lideri

Džozef Bajden
predsednik SAD

Nećemo voditi treći svetski rat u Ukrajini. Direktni sukob između NATO i Rusije bio bi treći svetski rat. To mora da se izbegne po svaku cenu. Pobrinućemo se da Ukrajina ima oružje za odbranu od napada ruskih snaga. Poslaćemo im novac i hranu da bismo spasli živote Ukrajinaca. Izbeglice iz Ukrajine primićemo raširenih ruku ako dođu ovde.

Si Đinping
predsednik Kine

Situacija u Ukrajini je zabrinjavajuća. Pozivam strane u sukobu na maksimalnu uzdržanost. Prioritet je da situacija u Ukrajini ne izmakne kontroli. Zajedničkim snagama trebalo bi podržati mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Emanuel Makron
predsednik Francuske

Tekuća ruska ofanziva na Ukrajinu pogodila je NATO kao "elektrošok". Vojna zajednica u svom sadašnjem obliku ne bi bila dovoljna za sukob s Rusijom... EU će podržavati Ukrajinu sve dok traje rat na njenoj teritoriji, ali i kasnije u obnovi zemlje. Spremni smo da usvojimo nove sankcije Rusiji

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading