MMF PREDVIĐA BANKROT RUSIJE: Evo na koje zemlje će se preliti kriza

Autor:

Svet

13.03.2022

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne smatra nemogućim da Rusija prestane da plaća svoje dugove, ali to ne bi trebalo da izazove globalnu finansijsku krizu, prenose agencije.

MMF PREDVIĐA BANKROT RUSIJE: Evo na koje zemlje će se preliti kriza

Foto: twitter.com/IMF ‏

Mi više ne smatramo da je obustava plaćanja Rusije neverovatna“, rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgijeva u intervjuu za američku televizijsku stanicu CBS u nedelju. Zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija je sada u opasnosti da uđe u „duboku recesiju”, rekla je Georgijeva, prenosi agencija dpa.

Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je značajno smanjila kupovnu moć ruskog stanovništva, dodala je ona. Međunarodne devizne rezerve ruske centralne banke su uglavnom blokirane kao rezultat sankcija, što otežava Rusiji stabilizaciju kursa rublje.

Rusija ima novac da servisira svoj dug, ali ne može da mu pristupi“, rekla je Georgijeva. Pored toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama kao što su američki dolari ili evro postaje sve komplikovanije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

 

Upitana da li takvo nepoštovanje može da izazove finansijsku krizu širom sveta, ona je odgovorila: „Još ne”. Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, „nije sistematski relevantan“, rekla je Georgijeva, a prenosi Rojters.

Georgieva je prošle nedelje rekla da će MMF smanjiti svoju prethodnu prognozu globalnog ekonomskog rasta od 4,4 odsto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupni pravac i dalje pozitivan.

Rast je ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država, koje su se brzo oporavile od pandemije covida-19, rekla je za CBS.

Uticaj bi bio najteži u smislu rasta cena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti snabdevanja hranom u delovima Afrike, rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

13.03.2022 20:32

Euro ce se stampati kao i dolar i nicem8 nece vrijediti kao dinar.