Umrla prva osoba kojoj je presađeno svinjsko srce: Produžilo mu život samo dva meseca

Autor:

Svet

09.03.2022

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejvid Benet (57), koji je u januaru primio genetski izmenjeno svinjsko srce, umro je u utorak.

Umrla prva osoba kojoj je presađeno svinjsko srce: Produžilo mu život samo dva meseca

Foto: Printscreen

Dejvid Benet nakon transplatacije

Nije poznat tačna uzrok njegove smrti, naveli su u Medicinskom centru Univerziteta Merilend u kojem je 7. januara obavljena transplantacija i gde se oporavljao otad.

Njegovo stanje počelo je da se narušava poslednjih dana a bolnica je u sredu objavila njegovu smrt, preneo je "Ju-es-ej tudej".

Benet je bio prvi pacijent ikad koji je primio životinjski organ genetski modifikovan da se spreči odbacivanje kod čoveka. U vreme njegove smrti nije identifikovan vidan uzrok, a istraživači planiraju da sprovedu detaljnu reviziju njegove smrti i objave rezultate.

Republika

Foto: ATA/Images

Dejvid Benet posle operacije

 

Transplantacija, iako mu je pružila još samo dva meseca života, mnogo znači za istraživanje oblasti ksenotransplantacije, koja se nada da će pomoći u rešavanju nedostatka ljudskih organa.

Benet je do transplantacije bio vezan za krevet i prikačen na bajpas mašinu od oktobra 2021. Kad je saznao da nema druge opcije – jer nije bio u skladu sa medicinskim preporukama – pristao je da primi genetski izmenjeno svinjsko srce za koje se nadao da će mu pomoći da premosti određeni period dok ne ispuni uslove za ljudsko.

Novo srce je radilo dobro nedeljama, bez znakova odbacivanja. Iako je bio slab od mnogo ležanja u krevetu primao je rehabilitaciju i mogao je da sedi i gleda “Superboul” sa svojim terapeutom, a jednom je čak je zapevao, preneo je “Ju-es-ej tudej”.

Bolničarima je često govorio kako želi da se vrati kući i svom psu Lakiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading