EVROPI se CRNO PIŠE! Rusija spremila kontraudar ukoliko se uvede embargo na njenu naftu! EVO I ŠTA JE NAUMILA!

Autor:

Svet

07.03.2022

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemoguće je brzo zameniti isporuke ruske nafte evropskom tržištu nekim alternativnim izvorom.

EVROPI se CRNO PIŠE! Rusija spremila kontraudar ukoliko se uvede embargo na njenu naftu! EVO I ŠTA JE NAUMILA!

Foto: pixabay.com

Rusija je upozorila danas na "katastrofalne posledice" za svetsko tržište u slučaju uvođenja zapadnog embarga na rusku naftu, što razmatraju Vašington i Evropska unija kao uzvratnu meru zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

- Potpuno je jasno da će odbijanje kupovine ruske nafte završiti katastrofalnim posledicama za svetsko tržište - rekao je ruski vicepremijer zadužen za energiju Aleksandar Novak. Skok cena, rekao je, mogao bi da bude nepredvidljivi i da dostigne preko 300 dolara za barel, čak i više, prenele su ruske agencije.

Prema Novaku, nemoguće je brzo zameniti isporuke ruske nafte evropskom tržištu nekim alternativnim izvorom.

- Za to je potrebno više godina i to će biti mnogo skuplje za evropske potrošaće koji će biti glavne žrtve takvog scenarija - upozorio je on.

Cena barela brent nafte sa Severnog mora u nedelju je stigla blizu 140 dolara oko ponoći po srednjeevropskom vremenu, blizu njenog apsloutnog rekorda od 147,50 dolara dostignutog u julu 2008.

Novak je ovo izjavio u vreme kada SAD, Evropska unija razmatraju uvođenje sankcija na rusku naftu kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Zapad je već doneo niz teških ekonomskih sankcija Moskvi poslednjih dana.

- Rusija je zabrinuta zbog razgovora o mogućem embargo na njenu naftu, koji podrivaju osnove tržišta, stvaraju nesigurnosti i završavaju velikom štetom za potrošače - rekao je Novak.

Posle ruskog priznavanja dve separatističke teritorije na istoku Ukrajine u februaru, Zapad je takođe zamrzao proceduru sertifikacije gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

- Mi imamo potpuno pravo da donesemo sličnu odluku i stavimo naš embargo na isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 koji prenosi ruski gas ka Evropi i koji je sada popunjen 100 odsto - rekao je Novak.

On je rekao da Rusija za sada nije donela takvu odluku iako je "evropski političari na to guraju sa svojim izjavama i optužbama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
fefe

07.03.2022 23:26

sad zavrnite slavinu Rusija, Venecuela, Irak, Iran, Sirija i gotov je zapad.

Odgovori 13 0
Danilo

08.03.2022 08:12

Južna Azija traži gas.