ZELENSKI spreman na OČAJNIČKI potez! Zavrće GAS EU!? Da li će Evropa platiti najveću cenu rata u Ukrajini!?

Autor:

Svet

07.03.2022

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski spreman da pređe na drastične akcije.

ZELENSKI spreman na OČAJNIČKI potez! Zavrće GAS EU!? Da li će Evropa platiti najveću cenu rata u Ukrajini!?

Foto: printskrin

Zamenik predsednika Vrhovne Rade Aleksej Gončarenko veruje da rastuće cene gasa Rusiji donose super profit od njegove prodaje Evropi. Dakle, dok Evropljani ne pomognu Ukrajini da zaustavi rusku „agresiju“, potrebno je zaustaviti transport gasa preko ukrajinskog GTS-a.

- Spremni smo da obezbedimo tranzit u Evropu ako nam Evropa pomogne da obezbedimo GTS, ako nam da avione, protivvazdušnu odbranu ili treba da im (Evropljanima) uskratimo tranzit - naveo je poslanik u video poruci.

Istu ideju je u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung najavio šef ukrajinske energetske kompanije Naftogas Jurij Vitrenko , koji želi da uvede embargo od strane Evropljana.

- Mi podržavamo potpuni embargo na rusku naftu i gas - rekao je on i pozvao na zaustavljanje Severnog toka 1.

Telegram-kanal "Rezident“ piše, pozivajući se na izvor u kabinetu predsednika, da se sada razgovara o zaustavljanju tranzita ruskog gasa u Evropu. Cilj je naterati Zapad da podrži Ukrajinu.

- Ako nam ove nedelje ne bude pružena prava vojna pomoć, onda je Zelenski spreman da pređe na drastične akcije - ukazuju autori kanala.

U neadekvatnom stanju u kojem se nalazi predsednik Ukrajine, on može da učini ovaj korak očaja. Tada Evropu čekaju katastrofalne posledice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini, Ilustracija

 

Danas je tranzit gasa kroz Ukrajinu po ugovorima 109,5 miliona kubnih metara dnevno, a Gasprom nastavlja da ga redovno isporučuje.

Ako Zelenski zaustavi tranzit, onda će cene gasa u EU porasti do astronomskih visina. U ponedeljak su cene gasa na berzi porasle sa 2.700 dolara na 3.800 dolara za hiljadu kubnih metara za terminske ugovore za april.

Situacija je pogoršana rastućim cenama nafte, jer je u mnogim ugovorima cena gasa vezana za njih. U ponedeljak uveče je cena sirove nafte na azijskim robnim berzama skočila na oko 140 dolara po barelu. Referentni Brent se trgovao nešto ispod 130 dolara u ponedeljak ujutro. Pre godinu dana bure je koštalo otprilike upola manje.

Istovremeno, potražnja za ugljovodonicima je i dalje izuzetno visoka, što je povezano sa oporavkom globalne ekonomije nakon jenjavanja pandemije korone.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjasnio se u ponedeljak protiv embarga na kupovinu ruskih ugljovodonika. I upozorio je da nema alternative snabdevanju iz Ruske Federacije, što bi dovelo do nestanka struje sledeće zime.

Republika

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

Severni tok, Ilustracija

 

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok rekla je u intervjuu za kanal ZDF da se sankcije ne mogu dugo zadržati ako „za tri nedelje utvrdimo da je u Nemačkoj ostalo samo nekoliko dana struje i da stoga moramo ukinuti ove sankcije“.

Nemački ekonomski institut upozorava na takozvanu stagflaciju. To znači da proizvodnja pada dok inflacija ostaje visoka. To bi moglo dovesti do smanjenja korporativnih profita, smanjenja kupovne moći potrošača i rasta nezaposlenosti.

Zbog toga će Evropa platiti mnogo „veću cenu” od Rusije koja sprovodi specijalnu operaciju.

Evropljani će imati samo jedan način da se izbore sa cenovnim šokom u slučaju zaustavljanja ukrajinskog tranzita – da pokrenu Severni tok 2, čiji je proces odobravanja zaustavio kancelar Olaf Šolc (SPD). Izgradnja gasovoda dužine 1.230 kilometara završena je u septembru 2021. godine i u njega je ubrizgan tehnički gas.

Tu je i kapacitet gasovoda Jamal - 89 miliona kubnih metara dnevno, koji do sada ostaju nepotraženi, ali će zahtevati pregovore sa Gaspromom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
vuk

07.03.2022 22:05

Ucinio bi veliku uslugu Rusiji. Severni tok 2 bi proradio za dva dana a onda bi Ukraina ostala bez gasa.

Niški

08.03.2022 12:46

Dečko se zaigrao. Uskoro će tebi EU da zavrne šiju. Putin je melem u odnosu na Zapad i NATO.

Odgovori 10 2