NATO ĆE PLATITI ZA SVOJU SLABOST: Zelenski ljut i na Alijansu

Autor:

Svet

05.03.2022

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žrtve Ukrajine će biti u rukama bloka predvođenog SAD zbog njihovog odbijanja da stvori zonu zabrane letova, rekao je predsednik zemlje.

NATO ĆE PLATITI ZA SVOJU SLABOST: Zelenski ljut i na Alijansu

Foto: pixabay.com

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napao je u petak NATO alijansu, kritikujući blokadu zbog njenog odbijanja da uspostavi zonu zabrane letova nad zemljom usred tekuće ruske ofanzive koja je pogodila Ukrajinu prošle nedelje.

NATO je svesno odobrio odluku da se nebo nad Ukrajinom ne zatvara. Verujemo da su same zemlje NATO stvorile narativ da će navodno zatvaranje neba nad Ukrajinom izazvati direktnu rusku agresiju na NATO“, rekao je Zelenski u video-snimku obraćanja, poručivši bloku predvođenom SAD da će „ljudi ginuti zbog vas“ u zemlji.

On je takođe kritikovao opšti nedostatak pomoći od strane alijanse, navodeći da je ona uspela da odobri samo malu isporuku goriva za zemlju.

Dok je Ukrajina priznata kao specijalni "partner" alijanse, NATO je više puta upozoravao Kijev da neće ulaziti u rat sa Rusijom zbog Ukrajine.

"Sve što je alijansa danas uradila bilo je da dodeli oko 50 tona dizel goriva za Ukrajinu kroz svoj sistem nabavke“, rekao je Zelenski, iznevši novu tanko prikrivenu nuklearnu pretnju, po oceni "Russia Today":

Verovatno je za nas da spalimo Budimpeštanski memorandum. Da bolje gori. Ali za nas je već izgoreo u vatri ruskih trupa“, dodao je on, pozivajući se na dokument iz 1994. godine, po kome je Kijev predao svoj nuklearni arsenal nasleđen od Sovjetskog Saveza.

Sličnu izjavu dao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, koji je rekao da je tekući sukob razotkrio „slabost NATO-a“.

„Ukrajinski narod je pre rata verovao da je NATO jak, dok je EU bila slaba i neodlučna. A kada je počeo rat, narod je video da je suprotno”, rekao je Kuleba za TV kanal "1+1".

Visoki ukrajinski diplomata je takođe tvrdio da im je EU „dala status kandidata i izglede za članstvo, dok NATO ne može ni o čemu da odlučuje“.

U stvarnosti, međutim, Ukrajini nije dat status kandidata za članstvo u EU, jer zemlja treba da ispuni različite uslove pre nego što ga postigne, pri čemu je Evropski parlament doneo samo neobavezujuću rezoluciju kojom se pozdravlja kandidatura Kijeva za članstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading