OVO JE MAPA SVIH NUKLEARNIH ELEKTRANA U UKRAJINI: Sukob oko Zapožja ima dve strane! Zelenski: Ako EKSPLODIRA, to je kraj svega (FOTO)

Autor:

Svet

05.03.2022

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča o sukobu ukrajinskih i ruskih snaga oko nuklearne elektrane Zaporožje, inače najveće u Evropi, ima dve strane.

OVO JE MAPA SVIH NUKLEARNIH ELEKTRANA U UKRAJINI: Sukob oko Zapožja ima dve strane! Zelenski: Ako EKSPLODIRA, to je kraj svega (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage sat vremena artiljerijom gađale elektranu. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo ukrajinske diverzante za napad na nuklearnu elektranu i saopštilo da je to pokušaj "monstruozne provokacije".

- Nijedna zemlja, osim Rusije, još nije bombardovala nuklearne elektrane. Ova teroristička država sad je pribegla nuklearnom terorizmu. Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. Kraj Evrope - rekao je Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, prenosi Informer.

Samo hitna evropska akcija, dodao je, može da zaustavi ruske snage.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara.

- Nacionalistički režim u Kijevu pokušao je prethodne noći da izvrši monstruoznu provokaciju u prostoru pored elektrane. Jedinicu Nacionalne garde napala je ukrajinska grupa diverzanata, i to s prozora s nekoliko spratova zgrade za obuku pored elektrane - rekao je on.

Ruske trupe su uzvratile, rekao je Konašenkov, a "grupa diverzanta" je zatim napustila zgradu i zapalila je dok su odlazili.

Teritoriju nuklearke Zaporožje zauzele su oružane snage Ruske Federacije - saopštila je ukrajinska Agencija za nuklearnu energiju, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Oni su dodali da zaposleni u nuklearki nastavljaju da rade na reaktoru, a da će se snabdevanje električnom energijom nastaviti u skladu sa uobičajenim bezbednosnim pravilima.

 

 

Najveća nuklearka u Evropi

Šest reaktora izgrađeno u Zaporožju:

Nuklearna elektrana Zaporožje sa šest reaktora, koja snabdeva četvrtinu električne energije Ukrajine, jedna je od najvećih na svetu i najveća u Evropi. Elektrana je izgrađena 1985. godine tokom sovjetske ere, ima šest reaktora i snabdeva strujom veći deo zemlje. Fabrika se nalazi u gradu Energodaru, blizu reke Dnjepar, na jugu Ukrajine. To je jedno od četiri aktivna nuklearna postrojenja u Ukrajini i predstavlja šest od 15 reaktora u zemlji. Reaktori su pušteni u rad između 1984. i 1995.

Žutim su obeležene elektrane na mapi:

Foto: printscreen

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading