Makron pesimističan nakon razgovora sa Putinom: Za Ukrajinu najgore tek dolazi

Autor:

Svet

03.03.2022

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francusko predsednišvo je poručilo da će pojačati sankcije Rusiji.

Makron pesimističan nakon razgovora sa Putinom: Za Ukrajinu najgore tek dolazi

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimire istakao da misli da "najgore tek dolazi" u Ukrajini, pošto je Putin naglasio "svoju veliku odlučnost" da nastavi ofanzivu čiji cilj je "preuzimanje kontrole" u celoj zemlji, saopštila je Jelisejska palata.

Posle telefonskog razgovora od sat i po vremena, održanog na Putinov zahtev, ruski predsednik rekao je svom francuskom kolegi da se operacija ruske vojske razvija "po planu" i da će se "pogoršati" ako Ukrajinci ne prihvate njegove uslove, navelo je francusko predsedništvo.

"Očekivanja predsednika (Makrona) su da najgore tek dolazi s obzirom na to što mu je rekao predsednik Putin", dodaje se u saopštenju.

Kremlj je danas saopštio posle razgovora dvojice predsednika da je Putin poručio Makronu da Rusija namerava da nastavi beskompromisnu borbu u Ukrajini.

Kako je naveo Kremlj, Putin je dao Makronu "argumentovana objašnjenja povodom uloge neonacista u državnoj politici Kijeva" i ponovio da su uslovi Rusije u pregovorima demilitarizacija Ukrajine i njen neutralni status, kako sa njene teritiorije ne bi pretila opasnost za Rusiju.

"Rusija namerava da nastavi beskompomisnu borbu sa nacionalističkim paravojnim formacijama koje vrše ratne zločine, uključujući razmeštanje bojeve tehnike u stambenim kvartovima koristeći civilno stanovništvo kao štit", navedeno je u saopštenju.

Kako je predsednik Rusije istakao, svi zadaci specijalne vojne operacije u svakom slučaju biće ispunjeni, a pokušaji Kijeva da se dobije vreme putem odugovlačenja pregovora dovešće samo do toga da se u pregovaračkoj poziciji Rusije pojave dodatni zahtevi, preneo je TASS.

Putin je dao inicijativu za taj razgovor, treći između dvojice zvaničnika od početka invazije 24. februara da bi "informisao" Makrona o "situaciji i namerama u okviru otvorenog dijaloga" između njih dvojice, navelo je francusko predsedništvo.

Na Putinove optužbe upućene Ukrajincima Makron mu je odgovorio da pravi tešku grešku prema ukrajinskom režimu, "koji nije nacistički".

- Ti govoriš svašta, tražiš izgovore - uzvratio je Putin, kako navodi Jelisejska palata i pozvao svog francuskog kolegu da "se ne lažu".

"Taj razgovor je omogućio da se razmotre neslaganja, kaže istina predsedniku Putinu, ali takođe nažalost da se konstatuje njegova rešenost da nastavi vojnu operaciju do kraja", dodaje se u saopštenju.

"Ukrajinci se hrabro bore. Ništa nije gotovo ali odnos snaga je neuravnotežen", dodaje se u saoštenju i ističe Makronov "pesimizam" posle tog razgovora.

Francusko predsednišvo je dodalo da će pojačati sankcije Rusiji, ocenivši da se radi o vrlo moćnoj alatki što se vidi u padu vrednosti rublje.

Pariz je takođe ocenio kao "vrlo značajnu" odluku Kine da se uzdrži u UN kada je ubedljivom većinom izglasana rezolucija kojom se traži da se smesta prekine upotreba sile protiv Ukrajine.

"Zainteresovani smo činjenicom da je Kina predložila svoje posredovanje i u kontaktu smo sa zvaničnicima u Pekingu", navela je Jelisejska palata, prenose mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading