DA LI ĆE I KOD NAS BITI OVAKO? U Kanadi ekstremna hladonoća, temperature i do minus 40

Autor: Republika

Svet

29.12.2017

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talas polarne hladnoće je zahvatio skoro celu Kanadu i temperatura je opala ispod minus 40 stepeni Celzijusa, a nema ni nagoveštaja otopljenja narednih dana, upozorile su danas vlasti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Kanadska agencija za životnu sredinu upozorava stanovništvo na oprez i izbegavanje izlaska napolje.

Upozorenje na ekstremnu hladnoću se izdaje kada vetar i izuzetno niska temperatura mogu da ugroze zdravlje i živote, izazivajući pomrzline i smrzavanje.

- Jutros je bilo minus 40 stepeni Celzijusa na severu Ontarija - rekao je Frans presu meteorolog savezne agencije za životnu sredinu Aleksandar Pejrent i dodao da je poslednji put toliko hladno u Ontariju i Kvebeku bilo 1993. godine.

Ministarstvo zdravlja je upozorilo da izlaganje temperaturi od minus 35 stepeni Celzijusa može da izazove smrzavanje čak iako je kraće od deset minuta.

Savezna kanadska agencija je juče uputila upozorenja na ekstremnu hladnoću koja dolazi sa Severnog pola i koja će zahvatiti pokrajine Kvebek, Ontario, Manitobu, Albertu i Saskačevan, dok će veoma hladno biti i u Novom Brunsviku, Novoj Škotskoj i Britanskoj Kolumbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Polarna hladnoće je otežala rad vatrogasaca jer se voda zamrzava u vatrogasnim crevima, te je u noći između srede do četvrtka 170 vatrogasaca s mukom gasilo požar u jednom naselju kod Montreala.

Prihvatilišta za beskućnike se organizuju za veći prijem i pozivaju gradjane da poklanjanjem tople odeće pomognu najsiromašnijima.

Volonteri i aktivisti patroliraju ulicama da bi pozvali beskućnike da se sklone na toplo.

Auto-moto savez CAA je dobio 7.400 poziva za pomoć zbog kvarova vozila od hladnoće u pokrajini Kvebeku, i gotovo 1.000 u Saskačevanu, u centralnom delu Kanade.

Očekuje se da će neočekivano hladno vreme trajati do početka januara, upozorile su vlasti.

Debeo sneg koji je napadao pre nekoliko dana, obradovao je turiste na skijalištima koja su u ovo doba godine puna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading