Rusi stigli na pregovore, Ukrajinci odbili! "Nećemo u zemlju odakle na nas lete rakete"!

Autor:

Svet

27.02.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska delegacija doputovala je danas u Belorusiju na pregovore sa ukrajinskim predstavnicima.

Rusi stigli na pregovore, Ukrajinci odbili! "Nećemo u zemlju odakle na nas lete rakete"!

Foto: Tanjug/AP

Uzbrzo potom oglasio se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je poručio da je otvoren za razgovore ali ne u zemlji iz koje su ih napadali.

Delegacija Rusije stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U skladu sa postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima. Spremni smo da započnemo ove pregovore u Gomelju - rekao je Peskov novinarima i dodao da je Rusija spremna za razgovore i da "čeka Ukrajince“.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je Minsk pripremio sve što je potrebno za pregovore Rusije i Ukrajine u Gomelju.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio video-obraćanje u kojem je rekao da Kijev odbija da pregovara sa Moskvom u Belorusiji jer, kako je rekao, se iz te zemlje lansiraju rakete u Ukrajinu. On je takođe predložio niz drugih gradova u kojima bi ukrajinska strana bila spremna da se sastane, uključujući Varšavu, Istanbul i Baku, između ostalih.

Republika

Foto: pixabay.com

Volodimir Zelenski neće u Belorusiju

Ubrzo nakon toga, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je naglasio da se na Ukrajinu ne lansiraju nikakve rakete, a u Ukrajini nema beloruskih vojnika, naoružanja ili municije, jer Rusiji takva pomoć nije potrebna. On je ranije rekao da Minsk neće da se meša u rat, ali da je spreman da pruži svu neophodnu podršku Rusiji kao svom savezniku.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da je Kijev taj koji je izabrao beloruski grad Gomelj za mesto razgovora sa Moskvom.

 

 

Volodimir Zelenski pozvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da sedne za pregovarački sto ranije ove nedelje, ali taj poziv nije urodio plodom jer je rusija nastavila svoju "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula "vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine".

Više o situaciji u Ukrajini čitajte na našem blogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
posmatrač i svedok

28.02.2022 08:44

Bezobrazno. Odugovlače da sačekaju NATO trupe i oružje.