PUTIN U UKRAJINU POSLAO ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE KOJE MOŽE DA ISTOPI NEPRIJATELJA: Termobarični bacači razaraju pluća, napunjeni smrtonosnim zapaljivim raketama (FOTO/VIDEO)

Autor: Republika

Svet

24.02.2022

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin bi mogao da upotrebi neko od najrazornijih oružja na svetu u svom napadu na Ukrajinu punog obima, tvrde stručnjaci.

PUTIN U UKRAJINU POSLAO ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE KOJE MOŽE DA ISTOPI NEPRIJATELJA: Termobarični bacači razaraju pluća, napunjeni smrtonosnim zapaljivim raketama (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Youtube/ Ref's Channel

Ruski zastrašujući arsenal termobaričkog oružja pokreće salvu eksplozivnih bojevih glava gorivo-vazduh toliko moćne da mogu da "istope" protivničku vojsku.

TOS-1 "Buratino" i TOS-1A "Solncepek" su neka od najsmrtonosnijih oružja na modernom bojnom polju, osim nuklearnih bojevih glava.

Izvori u Ukrajini su podelili video snimke konvoja TOS-a koji idu ka granici.

Tankovi bizarnog izgleda imaju ogromnu podužnu stazu na vrhu, napunjenu desetinama smrtonosnih zapaljivih ili termobaričnih raketa.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

TOS-1 "Buratino"

Deleći snimke ekrana sa TikTok video snimka vojnog konvoja, doktorand na Odseku za ratne studije na Kings koledžu u Londonu Rob Li je napisao: "Termobarične trupe u pokretu".

Konvoji su primećeni kako putuju kroz ruski grad Belgorod, oko 40 km severno od granice sa Ukrajinom.

Prvobitno stvoreni kao alternativa ručnom bacaču plamena dugog dometa, TOS-1 i TOS-1A su dizajnirani da ubiju ili zgnječe bilo koju meku metu na svom putu.

Buratino - ruski ekvivalent Pinnochio - jedinstven je za rusku vojsku; samohodni višecevni raketni sistem (MRLS) koji su moskovski generali već koristili u sukobima uključujući Avganistan, Čečeniju, Irak i Siriju.

Slično ogromnom samohodnom minobacaču 240 mm 2S4, TOS-1 je dizajniran da uništi jako utvrđene položaje.

Deo njegove destruktivne moći pokazao se u Drugom čečenskom ratu između 1999. i 2000. godine kada je glavni grad otcepljene ruske provincije Grozni sravnjen sa zemljom.

U jednom incidentu, u napadu TOS-1 ubijeno je 37 civila i ranjeno preko 200 kada je gradski blok sravnjen sa zemljom.

TOS na ruskom znači „teški bacač plamena“, ali u stvari, TOS-1 lansira raketu koja nosi eksploziv goriva i vazduha (FAE), nazvan „zid od napalma“.

FAE su prvi put koristile Sjedinjene Države u Vijetnamskom ratu kada su generali tvrdili da napalm nije dovoljno destruktivan.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

TOS-1 "Buratino"

Dok oružje iz napalma širi lepljivu, plamenu tečnost po širokom području, FAE izazivaju detonaciju samog vazduha.

Mali eksploziv unutar FAE municije će širiti hemijski oblak kroz vazduh poput smrtonosnog dezodoransa u spreju.
Ovaj gasni oblak može da prodre svuda, u zgrade i rovove, pre nego što sekundarni eksploziv zapali oblak, izazivajući ogromnu, dugotrajnu eksploziju.

Vatrena eksplozija može ubiti i osakatiti na zaista užasne načine, čineći pancir ili tvrdi pokrivač beskorisnim.

 

 

Eksplozija TOS-1 je dvostruko snažnija od većine konvencionalnih eksplozija bombi, a žrtve blizu radijusa eksplozije su trenutno smrvljene na smrt.

Sebastijan Roblin, vojni stručnjak, pišući za 19fortifive.com, rekao je: „Raketna baraža TOS-1 će uništiti sve u zoni eksplozije od 200 puta 300 metara.

Dalje od zone eksplozije, pritisak može da slomi kosti, iščaši oči, izazove unutrašnje krvarenje i pukne bubne opne, creva i druge unutrašnje organe.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

TOS-1 "Buratino"

Oni takođe mogu da isisaju kiseonik iz pluća, uzrokujući njihov kolaps, gušeći svoje žrtve do smrti.

Kao i u Vijetnamu, SAD su kasnije rasporedile FAE u planinama Tora Bora u istočnom Avganistanu, dok su pokušavale da ulove Osamu bin Ladena u mreži pećina.

Istaknuta lansirna jedinica TOS-1 - poput dugačkog nosa - donela mu je nadimak Pinokio.

Oni su primećeni u poligonu za obuku pobunjenika u Lugansku, u istočnoj Ukrajini, još 2015. godine, dok ukrajinska vlada tvrdi da su korišćeni u vazdušnom bombardovanju koje je uništilo Međunarodni aerodrom Donjeck u januaru te godine.

TOS-1A "Solntcepek" (Sunčanica), je nadogradnja TOS-1 dizajniran za korišćenje raketa većeg dometa koje mogu da pogode ciljeve udaljene do 6 km.

Takođe ima više oklopa na lanseru.

Komentator odbrane i nacionalne bezbednosti Čarli Gao rekao je: „Buratino i Solncepek su veoma korisna oružja za vojsku koja bi mogla da krene u urbanu borbu bez obzira na kolateralnu štetu“.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

TOS-1 "Buratino"

To dolazi pošto su američki vojni izvori upozorili Ukrajinu da će Rusija verovatno pokrenuti punu invaziju u narednih 48 sati.

Oko 10.000 ruskih „mirovnih“ snaga se već nalazi unutar Ukrajine, a Vladimir Putin tvrdi da su tamo da zaštite dve proruski otcepljene pokrajine Lugansk i Donjeck.

Putin je u ponedeljak priznao nezavisnost dva regiona, koji su se prvi put otcepili 2015. godine, što je potez koji mnogi vide kao opravdanje invazije na Ukrajinu.

Tokom vikenda, novi snimci pokazuju kako se preko 200 ruskih tenkova i raketnih bacača kotrlja ka ukrajinskoj granici, dok su se čule eksplozije na teritoriji koju drže pobunjenici.

(Republika/Sun)

Bonsu video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading