(UŽIVO) UKRAJINA UVODI VANREDNO STANJE! SAD neće da ratuje - DNR i LNR traže pomoć od Putina (FOTO)

Autor: Republika

Svet

23.02.2022

09:24 >> 22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef SAD najavio je dodatni udar na Rusku Federaciju, a priključile su mu se i mnoge druge zemlje, optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da sigurno sprema invaziju na Ukrajinu.

(UŽIVO) UKRAJINA UVODI VANREDNO STANJE! SAD neće da ratuje - DNR i LNR traže pomoć od Putina (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin na žestokom udaru Zapada i Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden poslao je dodatne trupe ka Ruskoj Federaciji, samo dan nakon što je šef Kremlja Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine, nmavodeći kako je to samo početak udara na Moskvu. 

Nedugo nakon tih njegovih reči na istoku Ukrajine došlo je do dramatičnog zaoštravanja situacije, a posebno je zabrinuo izveštaj o pripremi terorističkog napada na Krimu. 

23.30 - AMERIKANCI SE POVLAČE

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je ponovila da „Amerika neće ući u rat protiv Rusije“, čak ni u slučaju potpune ruske invazije na Ukrajinu.

- Ne idemo u rat protiv Rusije, ne šaljemo američku vojsku u Ukrajinu da se bori protiv Rusa - ​​rekla je ona. Novinar je potom pitao da li je to istina čak i ako bi Rusija okupirala celu Ukrajinu.

„Ostalo je još nekoliko koraka, ali ću ponoviti ono što je predsednik rekao, a to je kristalno jasno i dosledno – nećemo slati američke trupe u Ukrajinu“, rekla je Psaki.

22.40 - DNR i LNR traže pomoć od Putina protiv agresije Ukrajine

Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, predsednici samoproglašenih Narodnih Republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) koje je priznala Ruska Federacija, zatražili su od predsednika Rusije Vladimira Putina da im pruži pomoć protiv agresije ukrajinskih oružanih snaga, a u cilju sprečavanja civilnih žrtava i humanitarne katastrofe u Donbasu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


- Stigli su pisani zahtevi za ruskog predsednika Vladimira Putina od Leonida Pasečnika, šefa Luganske Narodne Republike i Denisa Pušilina, šefa Donjecke Narodne Republike. Oni u svoje i u ime svojih naroda izražavaju zahvalnost ruskom predsedniku na priznanju njihovih država - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, iz "dve republike traže od ruskog predsednika da pomogne u odbijanju agresije ukrajinskih oružanih snaga i formacija", u skladu sa članovima 3. i 4. Ugovora o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći izmedu Rusije i DNR i LNR.

21.20 - UVODI SE VANREDNO STANJE U UKRAJINI!

Ukrajinska vlada odobrila uvođenje vanrednog stanja na čitavoj teritoriji Ukrajine, izuzev DNR i LNR, od ponoći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je da parlament od ponoći uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u Donjecku i Lugansku, na 30 dana, navodi se u predsedničkom ukazu o kojem treba da se raspravlja u Vrhovnoj radi

20.35 - POGINUO VOJNIK LUGANSKA

Ukrajinske snage su u poslednjih sat i po vremena 16 puta narušile režim prekida vatre u LNR.

Vojnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike poginuo je od minobacačkog napada Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je u sredu predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- U 20.35 (po moskovskom vremenom) oružane formacije Ukrajine su prekršile prekid vatre iz pravca naselja Novoaleksandrovka u pravcu naselja Kalinovo-Borščevatoe, što je rezultiralo smrću pripadnika Narodne milicije LNR - rekao je predstavnik LNR-a.

 

19.45 - PENTAGON: Ruska vojska spremna za invaziju na Ukrajinu

SAD su uverene da je ruska vojska potpuno spremna za invaziju na Ukrajinu, sa 80 odsto vojnika u pripravnosti za napad, ocenio je danas jedan visoki zvaničnik Pentagona.


- Oni su spremni koliko god je to moguće. Govorili smo da je napad moguć svakog dana i sigurno je da je moguć i danas - rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona, ali nije mogao da potvrdi da je Rusija odlučila da danas pokrene invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters.

19.00 - Švajcarska za sada uzdržana povodom sankcija Rusiji

Švajcarska vlada saopštila je danas da se uzdržala od trenutnog uvođenja sankcija Rusiji koje je usvojila EU i da će o njima odlučiti pošto ih razmotri.

Vlada je navela i da ne treba smatrati da Švajcarska želi da zaobiđe sankcije koje je Rusiji uvela EU, prenosi Rojters.

- Stoga će ispitati sankcije i onda doneti odluku - navodi se u saopštenju i dodaje da vlada u stalnom kontaktu sa nekoliko zemalja radi razmene podataka o situaciji.

 

18.00 - UKRAJINA UPUTILA DRAMATIČAN APEL TURSKOJ

Ukrajina posmatra prisustvo ruskih ratnih brodova u blizini svojih granica u Crnom moru kao pretnju i zatražiće od Turske da razmotri zatvaranje dva plovna puta za ruske brodove ako Moskva izvrši invaziju, izjavio je u sredu (23. februara) ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Rusko priznanje dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini ove nedelje izazvalo je brzu reakciju i sankcije zapadnih sila.

Turska, koja se na Crnom moru graniči i sa Ukrajinom i sa Rusijom, u principu je protiv sankcija, ali je taj potez Rusije nazvala neprihvatljivim, prenosi Strejt Tajms.

 

17.30 - AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU POČINJE U ROKU OD 48 SATI

Ruska invazija na Ukrajinu kreće u roku od 48 sati, tvrde američki obaveštajci.

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi potvrdili su Njuzviku da je administracija Džoa Bajdena upozorila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o proceni da se Rusija sprema da krene u totalnu invaziju na Ukrajinu u roku od 48 sati.

- Predsednik Ukrajine je upozoren da je vrlo verovatno da će Rusija, prema informacijama kojima raspolažu američke obaveštajne službe, krenuti sa invazijom u roku od 48 sati - rekao je Nuzviku dobro upućeni, neimenovani američki zvaničnik.

- Uz to, imamo izveštaje da su ruski avioni ranije danas ušli u ukrajinski vazdušni prostor. Radilo se o špijunskim avionima, koji su nakratko ušli u ukrajinski prostor - rekao je zvaničnik.

Izvor blizak ukrajinskom predsedniku potvrdio je Njuzviku da je Zelenski primio upozorenje Bajdenove administracije.

14:45 - Objavljeni detalji o terorstima na Krimu 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila je fotografije ekstremista, pripadnika "Desnog sektora", koji su pripremali teroristički napad na Krimu. U prostorijama u kojima su se krili pronađena je velika količina oružja, noževi, platna sa iscrtanim mračnim simbolima, kao i lobanje ubijenih životinja. 

Kako je ranije saopšteno, uhapšena su šestorica ruskih državljana. 

 

 

14:00 - Nema ruskih trupa u Donbasu 

- Trenutno u Donjeckoj narodnoj republici nema ruskih trupa, ali se u budućnosti mogu pojaviti - izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

On je istakao da su ruske snage tražili svi međunarodni posmatrači, uključujući OEBS, ali ih nisu našli.

- Kada i pri kojim okolnostima, pokazaće situacija, kako se bude razvijala situacija sa pozicije Ukrajine - rekao je Pušilin novinarima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruske snage van granica Ukrajine

13:00 - Zaharova oplela po Zapadu 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se povodom izjave britanske ministarke spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras koja je potvrdila spremnost Londona da Ukrajini obezbedi kredit od 500 miliona dolara.

- Digitalna diplomatija zapadnih partnera u punom jeku. Liz Tras kaže: "Koristimo našu ekonomsku snagu da nanesemo bol Rusiji i da podržimo ukrajinski narod". Dakle, ruskom narodu nanose bol, a ukrajinski narod teraju u dužničku jamu. I sve to pomoću "ekonomske moći" koju je Britanska imperija stekla na višegodišnjem stradanju naroda iz svojih kolonija. Monarhistička diplomatija na delu - napisala je Zaharova na Telegramu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Kako je saopštila britanska ministarka Liz Tras, Vlada Britanije spremna je da garantuje Ukrajini kredit u iznosu do 500 miliona dolara preko međunarodnih razvojnih banaka kako bi "ublažila ekonomske efekte ruske agresije".

Kako podseća Sputnjik, ministarka je ranije potpisala prvi paket sankcija protiv Rusije zbog priznanja nezavisnosti DNR i LNR.

12:30 - Ukrajinci evakuišu ambasadu 

Ambasada Rusije u Kijevu počela je evakuaciju službenika iz Ukrajine, saopštio je njen portparol Denis Goljenko.

Situacija ispred ambasade je mirna, nema nikakvih mitinga, policija i nacionarna garda dežuraju.

 

 

11:48 - Ukrajinci spremili 36.000 rezervista 

Ukrajina je objavila regrutaciju rezervista, saopštila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

- Poziv se odnosi na rezerviste uzrasta od 18 do 60 godina. Maksimalni period služenja je godina dana - navodi se u saopštenju.

Kako je rekao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov, ukrajinska vojska regrutuje 36.000 rezervista.

Prema rečima Danilova, ako bude potrebno, u Ukrajini će biti uvedeno i ratno stanje.

- U slučaju potrebe, to stanje biće začas uvedeno, ali zasad ne postoji takva odluka. Spremni smo na sve - rekao je Danilov na brifingu.

11:20 - Uvedeno vanredno stanje u Ukrajini 

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim Donjecke i Luganske oblasti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski (desno) sa pratnjom 

11:10 - Teroristi spremali napad na Krimu 

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički napad na Krimu. Uhapšeno je šest državljana Rusije, pristalica ukrajinske ekstremističke organizacije "Desni sektor". 

- Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički napad u Republici Krim. Usled preduzetih mera uhapšeno je šest državljana Rusije, pristalica ukrajinske ekstremističke organizacije "Desni sektor" (organizacija zabranjena u Rusiji). Oni su se pripremali za aktiviranje improvizovane eksplozivne naprave u jednom od pravoslavnih hramova u regionu s ciljem zastrašivanja stanovništva - navodi se u saopštenju.

10:40 - Ukrajinci tenkovima napali Donbas

- Oružane snage Ukrajine sve češće koriste tenkove za gađanje Donjecke narodne republike - saopštio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Kako je naglasio, situacija je sve gora.

- Tenkovi u većem broju i artiljerija ne prestaju sa granatiranjem. Otvaraju vatru duž cele linije razdvajanja. Na meti granatiranja se našlo 29 naselja naše republike - rekao je on televiziji "Rusija 24".

10:00 - Australija i Japan uveli sanckije Rusiji 

Australija i Japan su se danas pridružili SAD, Evropskoj uniji, Kanadi i Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji, nakon što je Moskva priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrila slanje trupa u tu oblast.

Australija će odmah početi da uvodi sankcije ruskim pojedincima za koje veruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, saopštio je premijer Skot Morison na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska spremna za udar 

9:45 - Počela regrutacija rezervista  

U Ukrajini je počela regrutacija rezervista starosti od 18 do 60 godina, saopštila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga zemlje, prenosi Sputnjik. 

9:40 - Kina ustala protiv sankcija Rusiji 

- Kina se protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama i smatra da sankcije nisu najbolji način za rešavanje problema - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuenjing i sugestivno upitala da li neko smatra da će Kina uvesti kaznene mere protiv Moskve. 

- Očigledno ne razumete dovoljno politiku kineske Vlade. Kina se uvek protivi bilo kakvim nezakonitim jednostranim sankcijama - izjavila je ona.

Kako je istakla, kineska Vlada nikada nije smatrala da je uvođenje sankcija efikasan način za rešavanje sukoba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping 

Inače, nakon što je Moskva priznala suverenitet DNR i LNR, Zapad je uveo nove sankcije protiv Rusije. Ograničavajuće mere SAD, Britanije i EU pogađaju kako ruske finansijske strukture i kompanije, tako i fizička lica.

9:35 - Ukrajinci zovu građane da napuste Rusiju 

MIP Ukrajine preporučuje svojim građanima da odmah napuste teritoriju Rusije.

9:00 - Premijer Ukrajine odbrusio Rusiji  

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da Kijev ne može da ispuni uslove za rešavanje krize oko Ukrajine koje je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Za nezavisnu, suverenu Ukrajinu, za mene kao premijera naše države, to je nemoguće - rekao je Šmigalj, prenosi Sputnjik. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tužne scene na istoku Ukrajine, evakuacija dece

7:36 - Sklanjaju decu na sigurno   

Više od 31.000 dece evakuisano je iz Donbasa u Rusiju, saopštila je potpredsednica Državne dume Ana Kuznjecova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksa

24.02.2022 01:15

Dokaz da su slagali Ukrajinu da će je štititi.