VANREDNO OBRAĆANJE RUSKOG PREDSEDNIKA! Putin na sednici Saveta bezbednosti: Večeras pada odluka o priznavanju Donjecka i Luganska

Autor: Republika

Svet

21.02.2022

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će kasnije danas doneti odluku o tome da li će Rusija da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

VANREDNO OBRAĆANJE RUSKOG PREDSEDNIKA! Putin na sednici Saveta bezbednosti: Večeras pada odluka o priznavanju Donjecka i Luganska

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

On je na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije rekao da je saslušao mišljenja svih članova i da će odluku o priznjanju doneti danas, prenosi Interfaks.

Putin je na početku vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je glavni cilj tog sastanka da se utvrde koraci u vezi sa krizom u Donbasu, posebno imajući u vidu poziv lidera samoproglašenih Donjecke (DNR) i Luganjske Narodne Republike (LNR) da Rusija prizna njihov suverenitet.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR I DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi, prenosi RIA Novosti.

On je rekao je da su ukrajinske vlasti dva puta sprovodile kaznene operacije u Donbasu, a da se sada eskalacija dešava treći put. Prema njegovim recima, Rusija je u pocetku učinila sve da se nesporazumi reše mirnim putem.

Istakao je da će se, ako Ukrajina bude primljena u NATO, pretnje Ruskoj Federaciji višestruko povećati.

U međuvremenu je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, rekao da ne vidi drugi način da se reši situacija u Ukrajini, osim toga da se prizna nezavisnost LNR i DNR.

- Dva-tri dana neće ništa da promene - rekao je Lavrov.

I bivši ruski predsednik i potpredsednik ruskog Saveta Bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da će Moskva možda morati da prizna samoproglašene Luganjsku i Donjecku narodnu republiku, ako se situacija ne poboljša, za šta, po njegovom mišljenju, nema izgleda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Priznanje LNR i DNR će biti jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju. Žnakova poboljšanja nema i u takvoj situaciji jedini izlaz će biti priznavanje pravnog subjektiviteta Donjecka, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika države - rekao je Medvedev.

Medvedev je na sednici Saveta rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da veruje da bi većina Rusa podržala nezavisnost LNR i DNR u kojima, kako je rekao, živi oko 800.000 Rusa, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading