SNIMLJEN TAJNI PUT! Zapad u transu: Putin ipak sprema veliko zlo, imamo i dokaz! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

17.02.2022

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska navodno je napravila tajni koridor iz Belorusije ka Ukrajini za koji Zapad tvrdi da će biti iskorišćen za invaziju.

SNIMLJEN TAJNI PUT! Zapad u transu: Putin ipak sprema veliko zlo, imamo i dokaz! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin na stalnom udaru Zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je naredio pravljenje tajnog puta ka Ukrajini kojim namera da svoju vojsku pošalje u invaziju na tu zemlju, pišu zapadni mediji pozivajući se na satelitske snimke komercijalne kompanije "Planet".

Na njima se, kako navodi Dejli bist, vidi da je ruska vojska u utorak izgradila pontonski most preko reke Pripjat u blizini granice između Rusije i Belorusije

Nalazi se u blizini zone isključenja koja okružuje oštećeni nuklearni reaktor u Černobilju u Ukrajini, prenosi Srbijadanas, a kako se strahuje, Rusi bi upravo taj prelaz mogli da iskoriste za prebacivanje snaga na ukrajinsku teritoriju. 

Novi dokazi o navodnim ruskim pripremama za invaziju na susednu zemlju dolaze u trenutku kada je Moskva objavila da je povukla deo svojih snaga sa teritorija nedaleko od ukrajinske granice, čime je pokazala da su sve optužbe Zapada, predvođenih SAD, kako se rat sprema za sredu 16. februar, bile puko širenje histerije. Ipak, jasno je da objavljivanjem novih snimaka i izjava američkih zvaničnika da Rusija zapravo šalje dodatnih 7.000 vojnika ka Ukrajini, situacija jeste daleko od deeskalacije. 

 

- U slučaju ruske invazije, analitičari strahuju da bi most mogao da bude jedan od mnogih potencijalnih ruta za ruske snage koje su trenutno raspoređene u Belorusiji na vojnim vežbama kako bi se probili dalje na ukrajinsku teritoriju - piše The Dejli bist. 

 

Rob Li, viši saradnik na Institutu za spoljnu politiku, identifikovao je ruske inženjerske jedinice i pontonsku opremu kako ulaze u Belorusiju početkom februara. Međutim, vlasti beloruskog Ministarstva odbrane saopštile su krajem prošle nedelje da su ruske vojne jedinice vežbale "prelazak vodene barijere" preko reke Pripjat.

Most, kako navode mediji, nije jedina potencijalna ruska pretnja koju su sateliti uhvatili ove nedelje. Dok su neke fotografije pokazale barem malo smanjivanje ruske vojne opreme na Krimu, fotografije snimljene na drugim mestima pokazuju da Moskva deluje da drugim "frontovima." Naime, satelitska kompanija "Capella Space" snimila je u utorak radarske slike ruske vazdušne baze Oktjabrskoje na Krimu. Slike pokazuju, najverovatnije, premeštanje ruske opreme, uključujući novi motorni park, prošireni kamp za lokalno osoblje i 19 novih helikoptera.

Iako izgleda da satelitski snimci koje je obezbedio Capella Space pokazuju da su se bar neki ruski vojni objekti na ukrajinskoj teritoriji ispraznili, nejasno je kuda ta oprema ide - dali su dvosmilen komentar mediji citirajući neimenovani izvor iz administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da bi Vladimir Putin ipak mogao da priprema neko veliko zlo.       

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran

18.02.2022 06:44

Moze zapad putinu da duva