PRVA ŽENA IZLEČENA OD SIDE: Pacijentkinja sa leukemijom uspela da pobedi HIV

Autor:

Svet

16.02.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka pacijentkinja sa leukemijom postala je prva žena i treća osoba do sada u svetu koja se izlečila od HIV-a, nakon transplantacije koštane srži od donatora koji ima prinudni imunitet na virus koji izaziva AIDS, saopštili su istraživači.

PRVA ŽENA IZLEČENA OD SIDE: Pacijentkinja sa leukemijom uspela da pobedi HIV

Foto: pixabay.com

Hiv

Slučaj 64-godišnje žene predstavljen na naučnoj konferenciji u Denveru, takođe je prvi koji uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce, što je novi pristup koji može učiniti lečenje dostupnim većem broju ljudi, prenosi Rojters.

Od kada je primila krv iz pupčane vrpce za lečenje akutne mijeloidne leukemije, karcinoma koji počinje u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, žena je bila u remisiji i bez virusa 14 meseci, bez potrebe za snažnim tretmanima HIV-a poznatim kao antiretrovirusna terapija.

Dva prethodna slučaja izlečenja desila su se kod muškaraca koji su primili odrasle matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži.

- Ovo je sada treći izveštaj o izlečenju u ovim uslovima i prvi kod žena koje žive sa HIV-om -  rekla je u izjavi Šeron Levin, predsednica Međunarodnog društva za AIDS.

Slučaj je deo veće studije koju podržavaju SAD, koju vode naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) i Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, a cilj je da prate 25 osoba sa HIV-om koji su podvrgnuti transplantaciji matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčane vrpce za lečenje raka i drugih ozbiljnih stanja.

Pacijenti se tokom ispitivanja prvo podvrgavaju hemoterapiji da bi ubili kancerogene imune ćelije, a lekari zatim transplantiraju matične ćelije od pojedinaca sa specifičnom genetskom mutacijom, u kojoj im nedostaju receptori koje virus koristi da inficira ćelije.

Naučnici veruju da ove osobe tada razvijaju imuni sistem otporan na HIV.

Levin je saopštila i da transplantacija koštane srži nije održiva strategija za lečenje većine ljudi koji žive sa HIV-om, ali da izveštaj, kako je rekla „potvrđuje da je lek za HIV moguć i dodatno jača korišćenje genske terapije kao održive strategije za lek za HIV",navodi Rojters.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading